Relatie Erdogan en Obama bekoeld vanwege aanpak Syrië

President Barack Obama schudt de hand van Turkse premier Recep Tayyip Erdogan voor het Witte Huis, 16 mei 2013. Foto EPA / Michael Reynolds

De relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten is ernstig bekoeld. Dat gaf de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gisteravond laat toe in een televisie-interview. Hij is onder meer teleurgesteld in de terughoudendheid van president Barack Obama om het conflict in buurland Syrië te beëindigen.

De relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten is ernstig bekoeld. Dat gaf de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gisteravond laat toe in een televisie-interview. Hij is onder meer teleurgesteld in de terughoudendheid van president Barack Obama om het conflict in buurland Syrië te beëindigen.

Erdogan vertelde dat hij en Obama niet meer in direct contact staan, meldt persbureau Reuters. “Omdat ik niet de resultaten kreeg die ik wilde in het proces”, lichtte de premier desgevraagd toe. “Om eerlijk te zijn, bespreken we nu de ontwikkelingen in Syrië en Irak met vice-president Joe Biden. Ik heb tegen de Turkse president [Abdullah Gül] gezegd, praat jij maar direct met Obama over deze zaken”.

In april liet Erdogan tegenover de Amerikaanse zender PBS al weten dat hij ontevreden was met de inzet van de internationale gemeenschap, in het bijzonder de VS, om het Syrische conflict - net over de Turkse grens - te bezweren.

Erdogan kan in eigen land rekenen op brede steun onder de bevolking. Naar verwachting komt hij ook als grote winnaar uit de bus bij de presidentsverkiezingen volgende maand. Hij zou dan de eerste direct gekozen president in de Turkse geschiedenis worden. Toch heeft de regeerstijl van Erdogan Turkije de afgelopen paar jaar geïsoleerd in de internationale gemeenschap. Onder andere zijn anti-Israëlische retoriek en keiharde aanpak van demonstranten tijdens de protesten rond het Taksimplein vorig jaar.

    • Hans Klis