Premier Maleisië krijgt beloften van rebellenleider

Premier Najib onderhandelt met Russische separatisten

In een toespraak op de Maleisische televisie zei premier Najib Razak dat het zijn onderhandelaars waren die met Russische separatisten in Oost-Oekraïne een akkoord hebben gesloten over het verkrijgen van de zwarte dozen van vlucht MH17 en de doorgang voor de trein met stoffelijke resten van Torez naar Charkov.

De toespraak werd na middernacht rechtstreeks uitgezonden. „Eerder deze avond sprak ik met Aleksandr Borodaj, die de leiding heeft over het gebied waar deze tragedie plaatsvond”, verklaarde Najib. Nederlandse bronnen bij het kabinet zeggen dat veel landen en organisaties een rol hebben gespeeld. Cruciaal was dat de OVSE contact tot stand bracht tussen de Oekraïnse regering en de separatisten. Volgens de Maleisische premier is hij met de rebellenleider overeengekomen dat zes leden van het Maleisische crisisteam met de trein mee zullen reizen tot aan Charkov. Van daar worden alle lichamen naar Nederland gevlogen, aan boord van een Nederlands C130 Hercules-vliegtuig. De stoffelijke resten van de Maleisische passagiers worden vervolgens van Nederland naar Maleisië gerepatrieerd.

Internationale persbureaus citeren anonieme bronnen die melden dat de Maleisische premier de afgelopen dagen meerdere malen contact heeft gehad met rebellenleider Borodaj. Najib: „ Soms moeten wij in stilte werken om een betere uitkomst zeker te stellen.”

Maleisië is er alles aan gelegen om haast te maken met het onderzoek. Toen in maart vlucht MH370, eveneens een Boeing 777 van Malaysia Airlines, spoorloos van de radar verdween, kreeg Maleisië forse kritiek, vooral van China. Maleisië zou cruciale radargegevens te lang hebben achtergehouden en op een chaotische wijze de, vooralsnog futiele, zoektocht hebben geleid. Dit keer kwam Maleisië sneller in actie. Nog geen twaalf uur nadat MH17 op Kuala Lumpur had moeten landen, stond een groep soldaten, hulpverleners en forensische experts klaar voor een noodvlucht naar Kiev. De Maleisische minister van Transport ging eveneens snel naar Oekraïne.

Volgens analisten is Maleisië voor de Russische separatisten een acceptabele gesprekspartner. Het land is, in tegenstelling tot Nederland, geen NAVO-lid en wordt daardoor wellicht als neutraal gezien.

Najib zei ook dat hij met Borodaj heeft afgesproken dat onderzoekers toegang krijgen tot het gebied voor een onderzoek.

    • Melle Garschagen