Beroemde piano uit film Casablanca te koop op veiling

De piano waarop in de filmklassieker Casablanca (1942) het liefdeslied As Time Goes By wordt gespeeld, komt in november in New York onder de hamer bij veilinghuis Bonhams.

Het zalmkleurige muziekinstrument is het pronkstuk op de veilingen van memorabilia uit de film. Onder de 29 andere stukken bevinden zich onder meer de binnen- en buitendeuren van de nachtclub in Casablanca, de definitieve versie van het scenario, gesigneerde foto’s en paspoorten en andere documenten die speciaal voor de film werden vervaardigd.

Verwacht wordt dat de piano minimaal een miljoen dollar zal opbrengen. In 2012 werd een andere, minder mooie piano geveild die voorkwam in de flashbackscènes in Parijs. Die bracht toen 602.500 dollar (446.507 euro) op.

Op beide piano’s speelt ‘Sam’ (acteur/zanger Dooley Wilson) het nummer As Time Goes By voor het liefdeskoppel Rick (Humphrey Bogart) en Ilsa (Ingrid Bergman). De zalmroze piano figureert in een scène in Rick’s Café Américain in Casablanca waar Ilsa haar vroegere geliefde Rick opzoekt.

Alle memorabilia worden aangeboden door een privéverzamelaar. Op de veiling zullen ook spullen uit andere films worden geveild, zoals een jurk die actrice Rita Hayworth droeg in de film Gilda (1946) en kostuums van Barbra Streisand uit de films On a Clear Day You Can See Forever, The Way We Were en Yentl.