Netflix bereikt vijftig miljoen leden

Online videodienst Netflix heeft nu vijftig miljoen abonnees, van wie 48 miljoen betalend. Dat blijkt uit een brief die het Amerikaanse bedrijf gisteren naar de aandeelhouders stuurde. Buiten de VS hebben nu 13,8 miljoen mensen een Netflix-lidmaatschap; een groei van 78 procent vergeleken met een jaar geleden.

Vorig jaar september begon de dienst in Nederland. Hoeveel Nederlanders hun films en series via Netflix kijken, is niet bekend.

De omzet van het bedrijf bedroeg in het tweede kwartaal 1,34 miljard dollar. Dat was iets hoger dan analisten hadden verwacht. De winst kwam uit op 71 miljoen dollar, tegenover 53 miljoen in het eerste kwartaal. Een jaar eerder lag de winst in het tweede kwartaal nog op 29 miljoen dollar.

In mei maakte Netflix een kleine prijsstijging bekend, onder meer in Nederland. Nieuwe abonnees betalen voortaan 8,99 euro per maand; een euro meer dan voorheen. Volgens het bedrijf heeft die prijsstijging een „minimale impact” op de ledengroei.

In september gaat Netflix van start in zes nieuwe Europese landen. Dit zijn België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. De lancering in deze markten zorgt ervoor dat Netflix internationaal meer dan 180 miljoen huishoudens met breedbandinternet kan bereiken, zegt het bedrijf.

Netflix is nu al in meer dan veertig landen beschikbaar. In Amerika bezet de online videodienst tijdens piekmomenten (tussen 21.00 en 0.00 uur) een derde van al het internetverkeer dat via vaste verbindingen loopt.