Na Wallonië heeft nu ook Vlaanderen een regering

De leiders van de Vlaamse partijen bij de persconferentie over de formatie van een nieuwe Vlaamse regering. Foto AFP / Belga / Laurie Dieffembacq

De formatie van de Vlaamse regering is rond. De liberalen van de Open Vld en de christendemocratische CD&V hebben een regeerakkoord gesloten met de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart de Wever. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. Vandaag heeft ook de nieuwe Waalse regering de eed afgelegd.

De regering van het Franstalige deel van België bestaat uit de Parti Socialiste (PS) van Elio Di Rupo, nu nog premier van België, en de Centre démocrate humaniste (cdH) en wordt geleid door Paul Magnette. Op federaal niveau ziet het ernaar uit dat de PS geen nieuwe termijn ingaat. De Waalse Mouvement réformateur (MR) besloot vandaag “unaniem” om toe te treden tot de onderhandeling voor een Belgische regering met N-VA, CD&V en Open Vld.

Na de verkiezingen van 25 mei begonnen N-VA en CD&V onderhandelingen over een Vlaams regeerakkoord. De liberalen van Open Vld verklaarden eerder op alle niveaus mee te willen regeren. Zij zijn nodig op federale niveau, wat voor de andere partijen de doorslag gaf om hen in de Vlaamse regering op te nemen.

Eerdere onderhandelingen voor een centrum-rechtse regering in België door De Wever, toenmalig informateur, mislukten in juni. De Wever had gehoopt een coalitie te smeden met de Franstalige liberalen (MR) en de Vlaamse en Waalse christen-democraten (CD&V en cdH). Hij legde in zijn plannen de nadruk op sociale en economische hervormingen. De huidige informateur is Charles Michel van de MR.

    • Laura Klompenhouwer