Dag van nationale rouw - minuut stilte na landing eerste vliegtuig

De vlag hangt halfstok bij Schiphol, een dag na de crash.
De vlag hangt halfstok bij Schiphol, een dag na de crash. Foto ANP / Valerie Kuypers

Vandaag is een dag van nationale rouw. Dat heeft premier Rutte besloten, omdat het de dag is dat de eerste slachtoffers van de MH17-vliegramp terugkeren naar Nederland.

Hun nabestaanden zullen daarbij aanwezig zijn, net als koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en vice-premier Asscher, vertegenwoordigers van landen waarvan slachtoffers te betreuren zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Wat betekent het precies, een dag van nationale rouw?

  • Op alle regeringsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen wordt verzocht hetzelfde te doen.
  • De vijf minuten die voorafgaan aan de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen, luiden de klokken. Verwacht wordt dat dat rond 16.00 uur zal zijn.
  • De aankomst van de eerste slachtoffers wordt gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.
  • Elders in het land kunnen op verschillende momenten op de dag ook de klokken worden geluid.

Laatste keer was in 1962

Een dag van nationale rouw heeft Nederland voor het laatst gehad op 8 december 1962, de dag van de begrafenis van prinses Wilhelmina. Sindsdien zijn er wel momenten geweest dat de minister-president een bijzondere vlaginstructie uitvaardigde, zoals bij de Bijlmerramp in 1992. Maar uitdrukkelijk werd er toen bij gezegd dat het geen dag van nationale rouw was.

Het drama van vlucht MH17 is echter van zo’n “omvang” en “maakt nationaal zoveel gevoelens los”, zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag, dat de premier er nu toch voor gekozen heeft.

Eergisteren pleitten VVD, ChristenUnie, SGP en 50Plus/Baaij er al voor, maar Rutte zei toen nog dat het “niet in onze traditie” zit.

Lang onzekerheid over wanneer lichamen zouden terugkomen

Na het neerhalen van vlucht MH17, afgelopen donderdagmiddag, duurde het tergend lang voordat er duidelijkheid was over repatriëring van de stoffelijk overschotten van de 298 slachtoffers (onder wie 193 Nederlanders).

Pas zondag werden de meeste lichamen - onduidelijk is hoeveel, maar in elk geval 200, volgens Rutte - naar een gekoelde trein gebracht, die vanochtend naar Charkov reed. Daar worden ze in fases overgeheveld naar een vliegtuig en naar Eindhoven gevlogen om daar te kunnen worden geïdentificeerd. Op de persconferentie van dinsdagmiddag, rond 13.00 uur, zei Rutte al te verwachten dat de eerste slachtoffers vandaag aankomen.

Over het voornemen dat samen te laten vallen met een dag van nationale rouw zei hij toen nog niets. Die mededeling kwam pas gisteravond.

Volg hier ons liveblog over de nasleep van de vliegtuigramp.