‘Minstens vier doden bij zelfmoordaanslagen Benghazi’

Gevechten tussen milities en de troepen van generaal Khalifa Hiftar in Benghazi, 2 juni 2014. Foto EPA / Maher Alawami

Bij twee zelfmoordaanslag op een legerbasis in Benghazi zijn minstens vier doden gevallen. Dat meldt een bron binnen de Libische veiligheidsdiensten.

Er wordt al maanden gestreden in de tweede stad van Libië, in het oosten van het land, tussen islamistische strijders en het leger. Maar zelfmoordaanslagen zijn zeldzaam in de ‘stadsoorlog’ die daar woedt, meldt persbureau Reuters. Gisteren vielen ook al zeven doden en zeker veertig gewonden bij een aanval op een legerbasis in Benghazi, of het om dezelfde basis gaat is nog onbekend.

Libië ontwricht door geweld milities

Sinds 15 juli geldt er een negatief reisadvies voor Libië vanwege het geweld in het land. Vorige week zondag werd het vliegveld in hoofdstad Tripoli gesloten nadat het onder vuur kwam bij gevechten. Toen vochten rivalerende rebellenfacties tegen de militie uit Zintan, een stadje in de Westelijke Bergen van Libië, die het vliegveld in handen heeft. Er vielen daarbij minstens 47 doden, schrijft Al Jazeera.

Sinds de val van dictator Moammar Gaddafi broeit de strijd tussen milities in het land. Hoewel zij vaak op de loonlijst van de regering staan, gaan zij hun eigen gang. De strijd om het vliegveld om Tripoli vorige week ging dan niet zozeer om ideologische of religieuze doelen te bereiken maar om controle te krijgen over infrastructuur en daarmee de macht in het land.

In Benghazi heeft Khalifa Hifter de oorlog verklaard aan fundamentalistische milities. In mei ontbond de opstandige generaal het parlement in Tripoli om naar eigen zeggen de stabiliteit in het land terug te brengen. Hij wordt hierbij gesteund door de militie uit Zintan. Begin dit jaar probeerde Hifter ook al een coup te plegen, tevergeefs, omdat hij geen machtige aanhangers achter zich kon scharen. In juni konden de Libiërs opnieuw naar de stembussen om een nieuw parlement te kiezen.

    • Hans Klis