Miljonair worden? Ogen dicht en groot denken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een les in succes. Wie: Succescoach Tineke Rensen.


Geld niet belangrijk? Tineke Rensen schudt haar hoofd. “Bullshit.” Doodmoe wordt ze ervan. “De manier waarop wij in Nederland tegen geld aankijken, werkt belemmerend”, zegt ze. Rensen voelt meer voor de Amerikaanse benadering. “In Amerika mag je tróts zijn op je succes. En wanneer je veel geld verdient, is dat gewoon good for you.” Ze ging in de leer bij Amerikaanse goeroes als T. Harv Eker - “Zo verhelderend” - en geeft de kennis die ze opdeed door tijdens conferenties voor ondernemers.

Neem eens een risico

Die leert ze anders te kijken, legt Rensen uit. “Ik zeg ze vooral dat ze niet bang moeten zijn groot te denken. Anders blíjft je onderneming klein.” Niet dat iemand met een eenmanszaak meteen zes filialen moet openen in het buitenland, maar een wat minder pessimistische insteek zou al helpen. “Veel ondernemers zijn bang dat ze het eigenlijk niet kunnen, een uitbreiding. Groeien. Die hebben gebrek aan eigenwaarde.

Daar begint het mee: weten wat je waard bent, wat je verdient.” En neem eens een risico. “Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal er nooit iets veranderen. Life starts at the end of your comfort zone.” Die uitspraak hing ze voor de zekerheid ook maar op het toilet van haar kantoor - kon ze het niet vergeten.

Binnen vijf jaar ben ik miljonair

Visualiseer je succes, zegt Rensen dan, die direct haar ogen sluit en denkt aan haar toekomstig miljonairsschap. In 2011 besloot ze: binnen vijf jaar ben ik miljonair. Toen nog met het bedrijf Umyak Buitensport dat ze inmiddels verkocht heeft. Ze is hard op weg, zegt ze. “Als alles goed blijft gaan, heb ik dat miljoen volgend jaar al binnen.”

Lekker verdienen dus, die motivatiepraatjes? Ze grinnikt. “Nee, dat miljoen heb ik niet alleen verdiend met mijn trainingen. Ik had ook wat investeringen gedaan.” Waarin wil ze niet zeggen. Ze staat snel op. Haalt een ingelijste collage van de muur en legt die op tafel.

“Kijk. Visualisatie.” Ze wijst op de verzameling plaatjes. Een groot landhuis, een volle zaal, een over het strand huppelend gezin, een berg. “Dit waren mijn wensen. Dat huis staat voor rijkdom. Verder wilde ik speechen voor volle zalen. Gelukt. Ik wilde een berg beklimmen in Afrika. Ga ik volgend jaar doen.” En dat gezin? “Het ging toen niet zo lekker met mijn relatie. Nu gaat het wel weer hoor.” Even later: “Weet je. Ik had eigenlijk al miljonair kunnen zijn. Vorig jaar kreeg ik een huwelijksaanzoek. Van een rijke campingeigenaar die ik jarenlang had bezocht voor mijn bedrijf. Hij zou zijn zaak verkopen als ik er met hem vandoor zou gaan.” Ze schudt haar hoofd. Maar nee, dat was toch iets té ver buiten haar comfort zone.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken