Met Arnon Grunberg een dag door Amsterdam wandelen? Voor € 760 kan het

Schoenen van schrijver Arnon Grunberg die tot morgenavond 20:00 ter veiling worden aangeboden. Foto NRC Handelsblad

Arnon Grunberg gaat, net als een jaar geleden, persoonlijke bezittingen ter veiling aanbieden. De veilingopbrengst van Grunberg gaat naar zijn stichting voor vertaalde literatuur en literatuuronderwijs.

Onder de aangeboden kavels, 55 in totaal, bevinden zich een paar schoenen („Gekocht in Italië, ergens ten zuiden van Napels in de zomer van 2002”) en de bibliofiele uitgave van Simon Carmiggelt en mijn moeder, waarvan slechts 20 exemplaren verschenen. De schoenen worden verkocht met de tekst:

‘Sta eens in de schoenen van uw favoriete auteur!’

Ook biedt Grunberg op de internetveiling Catawiki een rondleiding aan door het Amsterdam van zijn debuutroman Blauwe Maandagen, die twintig jaar geleden verscheen.

Grunberg zal de excursie zelf leiden. Het hoogste bod op die excursie bedraagt nu € 750. Op de schoenen is tot op heden € 110 geboden. De geschatte waarde ligt tussen de € 250 en € 500.

Ten behoeve van vertaalde literatuur en onderwijs

In een mail laat Grunberg weten dat zijn deel van de veilingopbrengst gaat naar zijn stichting voor vertaalde literatuur en literatuuronderwijs:

‘Mijn gedeelte van de opbrengst gaat naar een stichting die ik een paar jaar geleden heb opgericht (de stichting Hermann en Hannelore Grünberg, genoemd naar mijn ouders) die literatuur in vertaling subsidieert en schrijfonderwijs aan in eerste instantie kinderen ontwikkelt en geeft, voornamelijk door leraren te trainen die de module dan in klassen, op scholen in praktijk brengen.’

De veiling sluit woensdagavond om 20:00 uur.

Beheer archief Grunberg

Vorig jaar liet Grunberg een gecorrigeerde drukproef veilen. Bijzondere Collecties van de UvA, dat in overleg met Grunberg zijn archief beheert, was daar toen niet blij mee. Met de huidige veiling heeft de Bijzondere Collecties geen moeite, zegt het instituut vandaag in NRC Handelsblad bij monde van hoofdconservator Garrelt Verhoeven:

“Dit keer gaat het om spullen die wij al in onze collectie hebben of waarvoor we geen belangstelling hebben.”

    • Roderick Nieuwenhuis