Opinie

Dat kon er ook nog wel bij

Eerder die ochtend was ik ter controle bij de arts die me vorig jaar succesvol had geopereerd aan de stembanden. We kwamen te spreken over medische missers. Bij orthopedische operaties kwam het wel eens voor dat een arts „uitschoot”. Soms was het hakken en beitelen, risico van het vak. Je kon met zoiets geluk en pech hebben: de een kwam ermee weg, de ander niet.

Het gesprek schoot door me heen nadat ik, na alle ophef op de sociale media, naar de reportage die Caroline van den Heuvel van EenVandaag vanaf de rampplek in Oost-Oekraïne maakte had gekeken. Ze had daar tussen de persoonlijke spullen van de slachtoffers geneusd en een fragment uit een gevonden dagboek voorgelezen. Iets over een vakantie in Toscane.

Effectbejag natuurlijk, bedoeld om het nieuws in de huiskamer nog directer en persoonlijker te maken. Dat kon er na de beelden van een voorleesboekje voor kleuters, een Voetbal International, gymschoenen en een plastic tas van een bekende Nederlandse winkelketen in het desolate landschap nog wel bij. We waren inmiddels volledig op de hoogte en we leefden al intens mee met de nabestaanden. Je zou kunnen zeggen dat Caroline een beetje was uitgeschoten in haar drang om een indringende reportage te maken.

Direct na de uitzending kreeg ze de toorn van twitterend Nederland over zich heen. Een niet te stoppen tornado van verwensingen, alsof ze eigenhandig het vliegtuig had neergehaald. Mensen die het fragment retweetten.

‘Kijk eens hoe walgelijk, Caroline van den Heuvel, mensen!’

‘Je hebt een zwarte doos en een domme doos, Caroline van den Heuvel is haar naam.’

Opdat we het nooit zouden vergeten en we haar nog tot in lengte van dagen konden nawijzen: dat is Caroline van den Heuvel, de vrouw die over de rug van de slachtoffers naam wilde maken en die ook nog eens de verkeerde hashtag gebruikte bij haar tweets over de ramp, #HM17 in plaats van #MH17.

Hoofd- en eindredactie van EenVandaag haastten zich om excuses te maken en haalden de gewraakte reportage van het internet, hetgeen voor de massa niet afdoende was.

Het wijf moest ontslagen en eigenlijk was ook dat nog niet genoeg. Allemaal mensen die zelf nog nooit een fout hebben gemaakt.

EenVandaag hoeft Caroline van den Heuvel niet te ontslaan, ze zal het nooit meer doen.