‘Maleisië bereikte akkoord met separatisten over terugkeer lichamen’

De Maleisische premier Najib Razak spreekt op een persconferentie gisteravond.
De Maleisische premier Najib Razak spreekt op een persconferentie gisteravond. Foto Reuters / Olivia Harris

In een toespraak op de Maleisische televisie zei premier Najib Razak vannacht dat het zijn onderhandelaars waren die met Russische separatisten in Oost-Oekraine een akkoord hebben gesloten om de zwarte dozen van vlucht MH17 te bemachtigen en doorgang te krijgen voor de trein met stoffelijke overschotten van Torez naar Charkov.

De toespraak werd na middernacht rechtstreeks uitgezonden op Maleisische zenders. “Eerder deze avond sprak ik met Aleksandr Borodaj, degene die de leiding heeft over het gebied waar deze tragedie plaatsvond”, zei Najib. Volgens de Maleisische premier heeft hij met de rebellenleider afgesproken dat zes leden van het Maleisische crisisteam met de trein mee zouden reizen tot aan Charkov.

Eenmaal aangekomen, worden alle lichamen aan boord van een Nederlands C130 Hercules-vliegtuig naar Nederland gevlogen. De stoffelijke overschotten van de Maleisische passagiers worden vervolgens van Nederland naar Maleisië gerepatrieerd.

Najib zei in zijn toespraak dat hij rechtstreeks heeft onderhandeld met Borodai. Internationale persbureaus citeren anonieme bronnen die melden dat de Maleisische premier de afgelopen dagen meerdere malen contact heeft gehad met de rebellenleider. Najib: “De afgelopen dagen waren er momenten dat ik krachtiger de woede en rouw wilde uitdrukken die het Maleisische volk nu voelt. Maar soms moeten wij in stilte werken om een betere uitkomst zeker te stellen.” De stiefgrootmoeder van de Maleisische premier kwam om in de aanslag op de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïne.

Lees vandaag verder in NRC Handelsblad.