Londen gaat dood ex-spion Rusland alsnog onderzoeken

Alexander Litvinenko in het ziekenhuis nadat hij vergiftigd zou zijn. De Britse minister van Binnenlandse Zaken gaat vandaag een openbaar onderzoek aankondigen.
Alexander Litvinenko in het ziekenhuis nadat hij vergiftigd zou zijn. De Britse minister van Binnenlandse Zaken gaat vandaag een openbaar onderzoek aankondigen. Foto AFP

Er komt een openbaar onderzoek naar de dood van de Russische dissident Aleksander Litvinenko in Groot-Brittannië. De voormalig Russisch geheim agent werd in 2006 gedood nadat hij thee had gedronken, aangelengd met de radioactieve stof polonium-210.

Volgens Britse media gaat de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May het onderzoek later vandaag aankondigen. Belangrijkste vraag bij het openbare onderzoek is of Rusland achter de dood van Litvinenko zit.

Niks zoeken achter timing

Litvinenko gold als een dissident. Hij beschuldigde de Russische geheime dienst FSB (voorheen de KGB) ervan een aantal bomaanslagen gepleegd te hebben om een inval in Tsjetsjenië te rechtvaardigen. Hij week in 2000 uit naar Groot-Brittannië en vroeg daar asiel aan.

De voormalig geheim agent werd dodelijk ziek nadat hij met twee landgenoten thee had gedronken in Londen. Naar later bleek was zijn thee vergiftigd met het radioactieve polonium-210. De twee mannen gelden nu als verdachten, maar Rusland wil hen niet uitleveren. Uit onderzoek in 2007 bleek verder dat Litvinenko al een keer eerder was vergiftigd met polonium-210.

Er is jarenlang campagne gevoerd voor een onderzoek naar de dood van de voormalig spion. Volgens de weduwe van Litvinenko vond Groot-Brittannië de relatie met Rusland belangrijker dan een onderzoek naar de dood van haar man. De Britse overheid meende dat dit schadelijk zou zijn voor de internationale betrekkingen. Een Britse rechter oordeelde in februari al dat de verantwoordelijk minister opnieuw naar de weigering voor het onderzoek moest kijken. NRC-correspondent Titia Ketelaar op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Onderwijl in Londen: zaak-Litvinenko (vergiftige spion) wordt opnw onderzocht. Zal Moskou niet leuk vinden. 1/2
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar 2/2 Timing aankondiging opvallend. Rechter bepaalde al in febr dat minister weigering onderzoek opnw moest bekijken #litvinenko

Bronnen binnen de regering beweren tegenover de BBC echter dat er niks gezocht moet worden achter de timing. De vliegramp in Oekraïne staat los van de aankondiging van het onderzoek.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Timing van aankondiging naar vergiftiging Litvinenko is ‘toeval’ zegt Westminster. Relatie met Moskou bekoelde ernstig na diens dood in 2006