Gesloten liveblog

Aankomst eerste lichamen valt morgen samen met dag van nationale rouw

Vijf dagen geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Het was vertrokken van Schiphol en onderweg naar Kuala Lumpur, en werd hoogstwaarschijnlijk uit de lucht geschoten. Ook vandaag houden we de laatste ontwikkelingen bij in een liveblog. De ontwikkelingen van gisteren zijn hier terug te lezen.

We sluiten dit liveblog nu af. Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag terug

 

 • De lichamen van de slachtoffers die vanochtend aankwamen in Charkov, worden vanaf morgen gefaseerd overgebracht naar Nederland. De eerste twee vliegtuigen komen naar verwachting rond 16.00 uur aan.
 • Morgen is door premier Rutte uitgeroepen tot dag van nationale rouw
 • Na de aankomst van de vliegtuigen met daarin de eerste lichamen in Eindhoven, wordt een minuut stilte gehouden
 • Volgens de Oekraïense autoriteiten telt het transport het stoffelijk overschot van ongeveer vijftig slachtoffers
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Eindhoven, evenals Rutte en vertegenwoordigers van andere landen die slachtoffers te betreuren hebben.
 • De lichamen worden in colonne onder politiebegeleiding overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum. Daartoe worden de A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne gesloten voor ander verkeer.
 • De zwarte dozen van vlucht MH17, die gisteren in het oosten van Oekraïne zijn overhandigd aan Maleisische functionarissen, zouden vanavond al door een toestel van de Belgische luchtmacht naar Groot-Brittannië worden gebracht voor onderzoek. Maleisische experts hebben de zwarte dozen inmiddels in Kiev overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het onderzoek leidt.
 • Uit gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten is op te maken dat vlucht MH17 is neergeschoten door separatisten. Waarschijnlijk was dat per ongeluk, zeggen bronnen bij de Amerikaanse overheid tegenover persbureau AP. Er is geen bewijs gevonden van directe Russische betrokkenheid.
 • Nederland heeft de leiding in het onderzoek naar de toedracht van de vliegramp en over de identificatie van de slachtoffers.
 • De ministers van Buitenlandse Zaken van Europese lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe sancties tegen Rusland en mensen en instanties die de soevereiniteit van Oekraïne aantasten. Details worden donderdag bekendgemaakt.
 • Het is nog onduidelijk hoeveel lichamen er precies in de trein lagen die vanochtend rond 10.30 uur in Charkov aankwam. De tellingen lopen uiteen van 200 tot 280. De koelwagens met de lichamen zijn nog niet allemaal geopend en de zakken met stoffelijke resten blijven dicht tot ze in Nederland zijn, zei een woordvoerder van de politie tegenover persbureau Novum.

VS: neerschieten MH17 was vermoedelijk een fout

De rebellen van wie de VS zeggen dat ze vlucht MH17 uit de lucht schoten - met 298 doden tot gevolg - hebben dat waarschijnlijk per ongeluk gedaan, zegt een Amerikaanse functionaris.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #MH17 shootdown may have been 'mistake': US intel official http://t.co/DF5uYnydJe via @YahooNews http://t.co/KXpCuJjMDq

Zwarte dozen overgedragen

De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn door Maleisische experts overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die het internationale onderzoek leidt. Vertegenwoordigers van Maleisië en de OVV hebben daartoe vanavond op het vliegveld in Kiev een overdrachtsdocument getekend, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

VS: MH17 neergeschoten door separatisten, geen bewijs betrokkenheid Rusland

Uit gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten is op te maken dat vlucht MH17 is neergeschoten door separatisten. Dat zeggen bronnen bij de Amerikaanse overheid tegenover persbureau AP. Er is geen bewijs gevonden van betrokkenheid van Rusland.

Het toestel werd volgens de bronnen vermoedelijk uit de lucht geschoten met een SA-11-raket, afgeschoten door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. De VS gebruiken de aanduiding SA-11 voor de raketten die worden afgevuurd door het Boek-raketsysteem, meldt persbureau Novum.

Rusland zou de 'omstandigheden hebben geschapen' voor het neerschieten van de Boeing 777. Onduidelijk is of er Russen aanwezig waren toen de raket werd gelanceerd en of Rusland mensen heeft opgeleid die de raket hebben afgevuurd.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: US officials: Intel suggests Malaysia plane shot down by separatists, no link to Russia found.

Vervoer lichamen over A2 en A27 in colonne onder politiebegeleiding

Lees hieronder het hele persbericht van Rijkswaterstaat over de tijdelijke sluiting van de A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne:

De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne die woensdag 23 juli aankomen op Eindhoven Airport, worden over de weg naar Hilversum vervoerd. Het vervoer vindt in colonne onder politiebegeleiding naar verwachting aan het eind van de middag plaats.

De route loopt vanaf Eindhoven Airport in noordelijke richting over de A2 via ’s-Hertogenbosch richting Utrecht. Vanaf knooppunt Everdingen vervolgt de colonne haar route via de A27 naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum.

Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij.

Weggebruikers moeten tijdens de woensdagavondspits op en rondom de route tussen Eindhoven en Hilversum rekening houden met de tijdelijke wegafsluitingen. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de actuele verkeersinformatie te volgen.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op niet stil te gaan staan langs de route.

Eerste transport telt ongeveer vijftig lichamen

Ongeveer 50 van de eerste lichamen van passagiers van de Boeing 777 zullen morgen worden vanuit Charkov worden overbracht naar Eindhoven. De eerste vlucht vertrekt om 11.00, meldt de Oekraïense commissie die over de ramp gaat op Facebook.

Snelwegen dicht voor vervoer lichamen

De snelwegen gaan morgen dicht voor het vervoer van de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp van Eindhoven naar Hilversum. Dat meldt Rijkswaterstaat volgens persbureau Novum.

Rutte belt met wereldleiders

Premier Mark Rutte heeft vandaag gebeld met Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Barack Obama over het onderzoek naar de vliegramp en het terughalen van slachtoffers. Ook sprak hij met de presidenten van Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten over de verdere uitwerking van de resolutie die maandag door de VN-Veiligheidsraad is aangenomen, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. (Novum)

Ceremonie voor vertrek vliegtuigen naar Eindhoven

Voorafgaand aan het vertrek van twee militaire vliegtuigen met lichamen van slachtoffers uit Charkov wordt morgen om 11.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) in Charkov een ceremonie gehouden.

Twitter avatar uacrisis uacrisis Volodymyr Groysman, Ukrainian VPM reported there will be an 11am (Kiev time) departure ceremony at Kharkiv #MH17

VK en Frankrijk steggelen over Rusland

Op de achtergrond van de diplomatieke en politieke inspanningen om de lichamen van slachtoffers te borgen, veilige toegang tot het rampgebied te verzekeren en de schuldigen voor de vliegramp te achterhalen en te berechten, blijven Europese landen onderling ook met elkaar harrewarren.

 

Na de aankondiging dat Frankrijk gewoon van plan is oorlogsschepen te blijven verkopen aan Rusland, reageerde de Britse premier Cameron dat dit in Groot-Brittannië "ondenkbaar" zou zijn. Waarop de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op TF1 reageerde: "De Engelsen zeiden wel leuk dat zij zoiets nooit zouden doen, maar ik heb tegen mijn beste Britse vrienden gezegd 'laten we praten over jullie financiële sector'" . In Groot-Brittannië wonen veel Russische oligarchen, die onder meer kranten en voetbalclubs bezitten.

Internationale Rode Kruis: conflict Oekraïne is oorlog

Het is officieel oorlog in Oekraïne. Dat is de conclusie van het Rode Kruis in een vertrouwelijke juridische beoordeling, meldt persbureau Reuters. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) geldt als neutrale tussenpartij in oorlogen en conflictgebieden en beschermt op basis van de Verdragen van Genève de slachtoffers van gewapende conflicten. In die capaciteit worden de evaluaties van het ICRC door de Verenigde Naties meegewogen in of zij herhaalde geweldsuitbarstingen aanmerken als gewapend conflict.

Hoewel het ICRC de kwalificatie nog niet wereldkundig heeft gemaakt, vermoedelijk in een poging verdere escalatie te voorkomen, zouden de partijen in het conflict wel zijn ingelicht, melden diplomatieke bronnen aan Reuters.

Zwarte dozen getransporteerd door Belgische luchtmacht

De zwarte dozen van de neergehaalde Boeing-777 van Malaysia Airlines, die gisteren in het oosten van Oekraïne zijn overhandigd aan Maleisische functionarissen, worden door een toestel van Belgische luchtmacht opgehaald en naar Groot-Brittannië gebracht voor onderzoek. Dat zou volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Defensie vanavond al gebeuren, meldt Reuters.

Eerste dag van nationale rouw in vijftig jaar

De dag van nationale rouw ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp is de eerste in ruim een halve eeuw. De laatste keer was in 1962, nadat prinses Wilhelmina overleed. Op 8 december van dat jaar gold de maatregel tijdens de bijzetting van Wilhelmina in haar graf in Delft.

Premier Rutte, die vandaag besloot tot een dag van nationale rouw, zei gisteren in de Tweede Kamer nog dat zoiets "niet in onze traditie” zit.

Wat betekent het eigenlijk, een dag van nationale rouw? Lees het in ons aparte nieuwsbericht.

De tekst die Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag overeenkwamen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken waren vandaag bijeen in Brussel. Onder meer om het te hebben over de reactie van de EU op de vliegramp met vlucht MH17, waarvan ook de Verenigde Naties schrijven dat die is "neergehaald". De volledige tekst is hier te vinden. Een selectie:

We today decided to accelerate the preparation of targeted measures agreed at the summit last week, in particular to put in place very quickly a list of entities and people, including from Russia, under the new, enhanced criteria, and to expand the restrictive measures to target individuals or companies who actively benefit from support of the Russian decision makers responsible for the annexation of Crimea or the destabilisation of eastern Ukraine.

We are also ready to introduce without delay a package of further significant restrictive measures, if we do not see full and immediate cooperation.

We have asked the Commission and the External Action Service to present proposals for action, including on access to capital markets, defence, dual use goods and sensitive technologies, including in the energy sector. These proposals will be presented on Thursday.

Kamerdebat over nasleep ramp uitgesteld vanwege dag van nationale rouw

De Tweede Kamer debatteert morgen niet over de nasleep van de vliegramp. Het debat is vanwege de dag van nationale rouw uitgesteld. Dat heeft een woordvoerder van de Tweede Kamer laten weten aan persbureau Novum.

Weer Defensie-toestel opgestegen uit Eindhoven richting Charkov

Zojuist is vanuit Eindhoven weer een militair vliegtuig opgestegen. Het toestel van Defensie vliegt richting Charkov. Twee dagen geleden vertrok een eerste vliegtuig. Twee toestellen van Defensie landen morgen rond 16.00 uur weer in Eindhoven, met daarin het stoffelijk overschot van de slachtoffers van de vliegramp. Daarna zal een minuut stilte worden gehouden.

Twitter avatar FMCnl FMCnl Netherlands Air Force Lockheed C-130H Hercules tail nr G-781 as NAF22 airborne Eindhoven heading Charkiv Ukraine #MH17

Oproep Protestantse Kerk: kerken, luid om 15.55 uw klok

De Protestantse Kerk Nederland heeft alle kerken in Nederland opgeroepen om 15:55 de klok te luiden. Dit in verband met de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen van slachtoffers van de ramp met vlucht #MH17

Twitter avatar PKNnl Protestantse Kerk Oproep aan alle kerken in Nederland om woensdag 15.55 uur de kerkklokken te luiden vanwege dag van nationale rouw. Please RT

Apart nieuwsbericht

Premier Rutte heeft morgen tot dag van nationale rouw verklaard. Na de landing, voorzien rond 16.00 uur, van van twee militaire vliegtuigen met lichamen van slachtoffers wordt een minuut stilte gehouden. Die wordt ingeluid met een trompetsignaal. De vlaggen hangen halfstok.

Lees hier het hele bericht.

Na landing minuut stilte

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie

Koning en premier in Eindhoven bij aankomst eerste vliegtuig

Morgen komt naar verwachting het eerste vliegtuig met daarin lichamen van slachtoffers aan in Eindhoven. Daar zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte, vicepremier Asscher en vertegenwoordigers van andere landen bij aanwezig. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Morgen dag van nationale rouw

Morgen is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Dat heeft premier Rutte besloten, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

OVSE: nog steeds stoffelijk overschot in rampgebied. Zoekacties naar lichamen lijken gestaakt

De bergingswerkzaamheden in het rampgebied zijn gestaakt, terwijl daar nog steeds stoffelijk overschot van slachtoffers ligt. Dat meldt de OVSE, schrijft persbureau Reuters.

Anti-Poetin demonstratie in Charkov

Fotograaf Pierre Crom, die de afgelopen dagen voor NRC schreef over het rampgebied, is nu in Charkov. In de stad is een demonstratie georganiseerd tegen de Russische president Poetin.

Banken blokkeren preventief betaalpassen van slachtoffers

De Nederlandse banken blokkeren preventief de betaalpassen en waar mogelijk creditcards van de slachtoffers. Zij doen dit na overleg met de Rijksoverheid. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Er zijn veel berichten dat het rampgebied is geplunderd en persoonlijke bezittingen zijn gestolen.

Door de maatregelen hoeven de nabestaanden zelf geen aanvraag meer te doen voor het blokkeren van een pas. Nabestaanden ondervinden geen hinder van de maatregel. Een betaalpas of creditcard is persoonsgebonden. Aan de maatregel zijn voor de nabestaanden geen kosten verbonden.

Eerder kondigden de banken naar aanleiding van berichten van plundering aan "zo nodig" passen te blokkeren om misbruik te voorkomen.

Door de maatregelen hoeven de nabestaanden zelf geen aanvraag meer te doen voor het blokkeren van een pas.

'Gevechten in Oekraïens parlement over vliegramp'

Het Oekraïense parlement zou vandaag de ramp met vlucht MH17 en een vredesplan hebben besproken. En daarbij zouden (weer) gevechten zijn uitgebroken tussen de volksvertegenwoordigers.

Twitter avatar maxseddon max seddon Ukraine's parliament discusses #MH17 the only way it knows how: a fistfight. https://t.co/mZTXkx16ig


Twitter avatar Liveuamap Liveuamap Ukraine parliament today: pro-Russia MP Levchenko literally kicked out of the building http://t.co/Zgdze3m0OU http://t.co/hPR6x4mqi2

Frankrijk: verkoop marineschip aan Rusland gaat door

Frankrijk zet de verkoop van een marineschip aan Rusland gewoon door, ondanks de roep om een wapenembargo naar aanleiding van de vliegramp. Dat heeft de Franse regering vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

OVSE: Gerommel met bewijsmateriaal op rampplek

De BBC berichtte vandaag over de zorgen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over het bewijsmateriaal op de rampplek. Brokstukken die eerst heel waren, zouden opeens doormidden zijn gebroken. Dat is nu ook te lezen in de rapportage van de OVSE over de rampplek, gebaseerd op het bezoek dat ze gisteren met Nederlandse onderzoekers brachten:

The SMM [Special Monitoring Mission, red.] saw that one of the largest pieces of debris had been split in two. Elsewhere, a considerable amount of smaller debris appeared to have been moved. The SMM observed that all bodies previously visible at the site had been recovered, although several smaller body parts remained. Two trucks loaded with 30 body bags and several smaller bags containing body parts left the site at 14:20 hrs. The Dutch forensics experts assessed that the body-recovery work at this site was good.

Twitter avatar RTLNieuwsnl RTL Nieuws Correspondent @JeroenAkkermans is op de rampplek: 'Met botte bijl wordt eventueel bewijsmateriaal vernietigd' http://t.co/UEChMQH1zV

Interpol begonnen met identificatie slachtoffers

Het Incident Response Team van Interpol is vandaag in Charkov begonnen met het identificeren van de slachtoffers. Dat meldt de internationale politieorganisatie. Het gaat om voorbereidend onderzoek, voorafgaand aan het identificatieproces in Nederland. Het team van tien man bestaat uit drie Nederlandse specialisten.

Nadat het voorbereidende onderzoek is begonnen, zullen de lichamen worden overgebracht naar Nederland voor identificatie. Premier Rutte zei vandaag dat het identificatieproces nog maanden kan duren.

Waarom gaan de zwarte dozen naar het VK?

De zwarte dozen van vlucht MH17, die gisteren door rebellen zijn overhandigd aan Maleisische functionarissen, worden naar Groot-Brittannië gestuurd voor onderzoek. Maar waarom eigenlijk, vroeg BBC News.

Twitter avatar bishopk Kevin Bishop Why black boxes to UK? Only 2 specialist replay units in Europe. They have equipment to listen to the audio recorded. Other one in France.

Ook minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland tekent condoleanceregister

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft het condoleanceregister getekend. Hij deed dat bij de ambassade in Berlijn:

Twitter avatar MoniquevDaalen Monique van Daalen Duitse Min. Buitenlandse Zaken Steinmeier tekent condoleanceboek #MH17 #NL amb #Berlijn @minbuza @AuswaertigesAmt http://t.co/z7tI8UOYc6

EU dreigt met wapenembargo

De Europese Unie dreigt zelfs met een wapenembargo tegen Rusland, heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag gezegd, meldt persbureau Novum.

Obama signeert condoleanceregister

President Obama is bij de Nederlandse ambassade om het condoleanceregister te signeren

Twitter avatar NLintheUSA Netherlands Embassy Deputy Chief of Mission Peter Mollema greets President Obama @NLintheUSA. #MH17 http://t.co/gT08jW1XPT

Twitter avatar NLintheUSA Netherlands Embassy Video: President Obama expresses solidarity with the people of the Netherlands at the NL Embassy http://t.co/jBsvMT2mkP #MH17

'Oproep separatisten spullen MH17 te doneren aan Volksrepubliek'

Rudy Bouma, verslaggever bij Nieuwsuur, heeft een oproep gezien van separatisten om geplunderde spullen van vlucht MH17 te doneren aan de Volksrepubliek Donetsk:

Twitter avatar rudybouma rudy bouma Leiding separatisten roept op waardevolle spullen uit #MH17 in te leveren voor goede doelenpot Republiek #Donetsk http://t.co/CICyXM2jOj

Naschrift 23 juli Bouma heeft zijn bericht ingetrokken, het lijkt om een een vals bericht te gaan:

Twitter avatar rudybouma rudy bouma Volgens Guardian heeft de DPR NIET opgeroepen waardevolle spullen uit ruim MH17 in te leveren voor defensiepot; waarschijnlijk vals bericht

De avond voor de ramp werden ook nieuwe sancties aangekondigd

Nog geen week geleden - één dag voordat vlucht MH17 werd neergehaald - werden Europese leiders het tijdens een top in Brussel ook al eens over nieuwe strafmaatregelen. Er werden echter geen economische sancties opgelegd. Er zou een lijst worden opgesteld van Russische bedrijven en personen die de Oekraïense soevereiniteit ondermijnen. Daarvan zouden de namen eind juli bekend moeten zijn. De VS stelden verdergaande sancties in, die sectoren van de Russische economie raakten, waaronder de Russische defensie-industrie. Ook de Gazprom Bank, de zakenbank van het staatsoliebedrijf, werd genoemd, evenals het staatsolieconcern Rosneft. Ook op de lijst: de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

EU besluit tot nieuwe sancties

De Europese Unie stelt nieuwe sancties in tegen mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van Rusland in Oekraïne. Dat heeft minister Timmermans gezegd tegenover persbureau AP. Er worden reisverboden opgelegd en tegoeden bevroren. Om wie het gaat en om hoeveel mensen is niet bekend. Die worden mogelijk later deze week bekend.

Cameron bevestigt: wij gaan met zwarte dozen aan de slag

Groot-Brittannië stemt in met het Nederlandse voorstel om Britse experts de zwarte dozen van vlucht MH17 te laten onderzoeken. Dat zei premier Cameron zojuist, meldt Reuters.

Pentagon denkt dat dit is wat er gebeurd is

De VS heeft vanmiddag een kaartje vrijgegeven met daarop wat Amerika denkt dat er gebeurd is. Dat tweet Barbara Starr, Pentagon-correspondent van CNN:

Met SA-11 (de groene lijn) wordt de raket bedoeld die volgens Amerika is afgeschoten met het luchtafweersysteem dat pro-Russische rebellen gebruikt zouden hebben. De gele lijn is de route van het vliegtuig.

Hilversum bereidt zich voor op komst lichamen

Op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden momenteel de eerste voorbereidingen getroffen voor de aankomst van de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17. Zo worden koelcontainers geplaatst om de lichamen in op te slaan. Dat meldt Novum.

De eerste vlucht met lichamen landt naar verwachting morgen in de loop van de dag op vliegbasis Eindhoven. In Charkov worden vanmiddag voorbereidingen getroffen voor het transport. De lichamen worden vanuit Eindhoven via de weg overgebracht naar de kazerne in Hilversum.

Het Nederlandse forensisch team dat de leiding heeft over het identificatieproces heeft volgens de woordvoerder van Veiligheid en Justitie bewust gekozen voor de kazerne in Hilversum boven het NFI in Rijswijk.

"Het is een militair terrein waar veel kennis en knowhow is van medische zaken en identificatie."

'Trein arriveert bij regeringsbasis'

Ondertussen is de trein aangekomen bij een Oekraïense regeringsbasis in Charkov, meldt Reuters.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News Train carrying remains of #MH17 victims arrives at Ukrainian government base: http://t.co/kk90rBIz6O http://t.co/OKp5W5lYaF

'Zwarte dozen naar Groot-Brittannië'

De zwarte dozen zullen de komende tijd weer vaak worden overgedragen: volgens een journalist van Novum geeft Maleisië ze aan Nederland en worden ze vervolgens voor onderzoek naar Groot-Brittannië gestuurd.

Twitter avatar pepicek Pepijn Oekraïne: Nederland krijgt zwarte dozen van Maleisië, en stuurt die vervolgens naar Groot-Brittannië. http://t.co/EPCA3ho2As

Poetin wil het leger versterken. Hoe we dat moeten opvatten

Eerder vanmiddag kwam Poetin met opvallende uitspraken: hij zei dat Rusland zijn militaire capaciteit moet opschalen om tegenwicht te bieden aan “NAVO-activiteit in Oost-Europa”.

Dat klinkt oorlogszuchtig. Hoe moeten we zo’n uitspraak opvatten? Buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel geeft antwoord:

“De NAVO heeft geen substantiële legereenheden in Oost-Europa. Na de Russische annexatie van de Krim heeft de NAVO er wel militaire oefeningen gedaan. Dat is slechts symbolisch, op kleine schaal, in Polen en de Baltische staten. Die eenheden vormen helemaal geen bedreiging voor Rusland.”

"Poetin gebruikt dat gegeven nu om zijn positie in eigen land te versterken. Hij heeft meerdere nederlagen geleden: Oekraïne keerde zich naar het Westen door een handelsverdrag met de EU te tekenen en hij wordt in het Westen verantwoordelijk gesteld voor de vliegramp. Rusland dreigt daardoor geïsoleerd te raken en het bedrijfsleven is daar niet gelukkig mee. Zo'n uitspraak is zijn vlucht naar voren: op de grote trom van het nationalisme slaan door het westen af te schilderen als de agressor waar hij zich tegen moet wapenen."

Stille tocht in A'dam gaat door

Politie en gemeente hebben toestemming gegeven voor de stille tocht door Amsterdam waar inmiddels ruim 400 mensen zich voor hebben aangemeld via Facebook. Die is morgenavond vanaf 20.00 uur en begint op de Dam.

Muur met boodschappen op Schiphol

Twitter avatar KLM Royal Dutch Airlines Our hearts go out to all family and friends of the passengers and crew on board flight MH17. http://t.co/FtvnynpDex

Zwarte dozen ín Charkov, ín Maleisische handen

Er ontstond (in elk geval hier op de redactie) wat onduidelijkheid over de twee zwarte dozen van vlucht MH17. Volgens de Maleisische autoriteiten zijn die in hun bezit en worden ze veilig bewaard totdat ze kunnen worden overgedragen aan de internationale onderzoekers. Rutte zei op zijn persconferentie van vanmiddag dat de zwarte dozen in Charkov zijn aangekomen met de trein die de lichamen vervoerde.

Die twee beweringen "bijten elkaar totaal niet", zegt een woordvoerder van de premier tegen nrc.nl. "De Maleisische autoriteiten zijn dus meegereisd met de trein naar Charkov en zijn daar nu mét de zwarte dozen."

Negen vragen

Er blijven nog veel vragen onbeantwoord over de ramp met de MH17. Waarom is er bijvoorbeeld geen dag van nationale rouw? Waarom vloog de MH17 over dit gebied? En komen de daders (ooit) voor de rechter? Deze antwoorden en meer zijn hier te vinden.

Kerken Amsterdam luiden klokken voor slachtoffers

Vijftig kerken in Amsterdam zullen overmorgen om 20.00 de klokken luiden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Vanaf 19.00 uur openen de kerken daarnaast hun deuren zodat mensen stil kunnen staan bij de ramp met de MH17.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Tientallen Amsterdamse kerken 24 juli a.s. open om slachtoffers #MH17 te herdenken http://t.co/3bnLTa8tuN

Verslaggever Sky News schrijft excuusbrief

De verslaggever van Sky News die gisteren de bagage toonde van een van de slachtoffers heeft op de site van The Guardian een excuusbrief geplaatst. Direct na de uitzending kreeg Colin Brazier een storm aan kritiek over de uitzending. Brazier:

"...wat mijn critici op Twitter niet konden horen wegens de mindere geluidskwaliteit op internet, is dat ik het niet meer had. Het is een hoofdzonde om zoiets te doen, voor mij althans, om live zo te brabbelen. Ik vocht om mijn zelfcontrole terug te krijgen, want ik dacht niet zo helder als normaal.
Te laat besefte ik dat ik te ver was gegaan."

OVSE verlengt missie met half jaar

De OVSE blijft nog zeker zes maanden in Oekraïne. De missie naar het land is op verzoek van Kiev verlengd. Aanvankelijk waren de waarnemers in het land om onderzoek te doen naar incidenten en mensenrechtenschendingen, maar ze zijn nu ook betrokken bij het onderzoek naar de crash. Op dit moment zijn er 227 waarnemers in Oekraïne.

Poetin wil militaire capaciteiten Rusland versterken

Poetin zegt dat Rusland wegens 'stappen van de NAVO' zijn militaire capaciteiten moet versterken. Ook dient de economie te worden beschermd tegen 'externe bedreigingen'. De Russische president waarschuwt voor inmenging van het Westen in binnenlandse aangelegenheden.

Poetin heeft verder beloofd zijn invloed over de rebellen in het oosten van Oekraïne aan te wenden om een volledig onderzoek naar de crash mogelijk te maken. Hij eist dat het Westen hetzelfde doet met Kiev, zo meldt Reuters.

Voor alles wat we op deze plek melden uit Oekraïense en Russische hoek geldt een disclaimer: de ramp is sinds donderdagavond ook direct een propaganda-oorlog geworden. Wat de regeringen in Kiev en Moskou en de separatisten in Oost-Oekraïne zeggen, is gekleurd en vaak moeilijk te verifiëren.

Australië helpt met toestellen bij repatriëring

Naast Nederlandse vliegtuigen worden ook Australische militaire toestellen gebruikt voor het transport van de slachtoffers van MH17. Volgens het ministerie van Defensie wordt er een luchtbrug tussen Charkov en Eindhoven gevormd.

Groot-Brittannië opent onderzoek naar voormalig KGB-spion

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft vandaag een onderzoek aangekondigd naar de dood van de voormalig KGB-officier Aleksander Litvinenko. De dissident kwam in 2006 te overlijden nadat hij thee had gedronken waar het radioactieve polonium-210 in zat.

Een diepgravend onderzoek naar diens dood is jarenlang tegengehouden door de Britse overheid om de betrekkingen met Rusland niet te schaden. Dat in de nasleep van de ramp met de MH17 ineens wel een speciaal onderzoek wordt aangekondigd, zou volgens de autoriteiten louter toeval zijn, maar de timing is opmerkelijk.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Timing van aankondiging naar vergiftiging Litvinenko is 'toeval' zegt Westminster. Relatie met Moskou bekoelde ernstig na diens dood in 2006

Los bericht over Ruttes persconferentie

Hier ons losse bericht over de persconferentie van Rutte van zojuist.

Twitter avatar onno_aerden Onno Aerden In dit gebouw zullen de lichamen worden geïdentificeerd. In #Hilversum, in de Korporaal van Oudheusdenkazerne. #MH17 http://t.co/bq0DN6KVvG

Rusland annuleert obligatie-uitgifte

Ondertussen annuleerde het Russische ministerie van Financiën vandaag een uitgifte van obligaties vanwege de "negatieve markt". Dat zegt een economieredacteur van de BBC:

Twitter avatar BBC_Joe_Lynam Joe Lynam BBC Biz Russian Finance ministry withdraws a planned bond issue for tomorrow due to adverse market conditions #ukrainecrash http://t.co/qnLZh2yu6W

Het eerste vliegtuig met lichamen komt naar verwachting morgen aan in Eindhoven

De mededelingen op de korte persconferentie van Rutte:

 • Vanmorgen iets na 4.00 uur kreeg hij bericht van het crisisteam dat de trein op door Oekraïne gecontroleerd grondgebied was. Rond 10.30 uur was de trein in Charkov. Daar vinden voorbereidingen plaats voor de identificatie, die in Nederland zal gebeuren. Het eerste vliegtuig vertrekt naar Eindhoven zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport. In de loop van morgen, waarschijnlijk. Het gaat dus in fases.
 • Zodra een vliegtuig in Eindhoven is geland, worden de lichamen naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne in Hilversum gebracht. Na identificatie wordt eerst de familie geïnformeerd. Identificatie "kan snel, maar het kan ook weken of maanden duren."
 • De volgende prioriteit is de oorzaak van de ramp onderzoeken. Hoe Nederland naar Rusland kijkt, is sinds donderdag "fundamenteel veranderd". Alle financiële en politieke opties liggen open.
 • De zwarte dozen bevonden zich in de trein die vanochtend aankwam in Charkov. Dat was een opmerkelijke uitspraak, omdat de Maleisische autoriteiten vandaag nog zeiden dat zij ze zouden bewaren totdat het internationale onderzoek geformaliseerd is.

Rutte begint

Rutte begint aan de persconferentie, hier live te volgen.

Hoe Rusland over de ramp schrijft

Hoe schrijven Russische media over de ramp? Compleet anders dan wij, schrijft Bert Lanting, voormalig correspondent in Moskou, vandaag in de Volkskrant en hier op de site. Zo wordt Pravda geciteerd: "Het gaat nog niet zover dat ze Rusland de schuld in de schoenen schuiven van het verdwijnen van het Malaysia Airlines-toestel in maart, maar misschien komt het wel zover."

Rutte is iets later

Rutte begint een kwartiertje later, dus rond 12.45 uur.

'Wrakstukken van MH17 wijzen op raketexplosie'

Op de rampplek gevonden wrakstukken wijzen op een raket die vlak bij het toestel op tien kilometer hoogte is geëxplodeerd. De sporen daarvan wijzen op een SA11-Boek-luchtafweersysteem, het soort dat volgens de meest waarschijnlijke lezing van de gebeurtenissen in handen was van pro-Russische rebellen. Dat schrijft The New York Times, dat foto's van de wrakstukken liet beoordelen door een expert.

It is impossible from these photographs of the damaged plane to determine what specific model of missile was used. But the SA-11 is a member of a class of weapon that carries a fragmenting warhead with a proximity fuze. If a missile like that functioned as designed, it would cause damage like that evident in the debris of Flight 17.

Rather than striking an aircraft directly, missiles in this class fly a course that is designed to intercept the targeted aircraft and explode beneath it, creating a cloud of shrapnel.

Maleisië: zwarte dozen 'in goede conditie'

Over de Maleisische premier, Najib Razak, gesproken: hij zegt zojuist dat de zwarte dozen "in goede conditie" zijn. Ze worden op een veilige plek bewaard en overhandigd aan de internationale onderzoekers zodra hun onderzoek lopende is.

Een korte opsomming van de ontwikkelingen van vandaag

Een korte opsomming van de belangrijkste ontwikkelingen van vandaag:

 • De gekoelde trein met de lichamen van slachtoffers is aangekomen in Charkov en volgens de laatste berichten onderweg naar een afgesloten terrein. Daar aangekomen zullen de lichamen worden overgeheveld naar een vliegtuig dat naar Amsterdam zal vliegen.
 • Rutte geeft om 12.30 uur een nieuwe persconferentie.
 • Rutte belde vandaag voor de derde keer sinds de vliegramp met Poetin. Volgens het Kremlin is er overlegd over “directe en volledige toegang tot de rampplek”. Ook het belang van een onmiddellijke wapenstilstand tussen Oekraïne en de separatisten kwam volgens het Kremlin ter sprake. Eerder bleken de verklaringen van beide partijen over wat er ter sprake kwam te verschillen, dus we wachten af wat Rutte straks gaat zeggen over het gesprek.
 • Australië zal (onder de noemer Bring Them Home) zowel in Charkov als in Amsterdam meehelpen met het onderzoek en de identificatie van de lichamen. De Australiërs verloren 37 landgenoten bij de ramp.
 • Dat de zwarte dozen werden overhandigd en de lichamen naar Charkov konden worden gebracht, is volgens de Maleisische premier aan hem te danken. Hij zei vandaag dat zijn onderhandelaars de afspraak daarover maakten met de pro-Russische rebellen die het gebied waar het toestel neerstortte, controleren.

Oekraïne nodigt buitenlandse politie uit in rampgebied

Oekraïne nodigt de herkomstlanden van slachtoffers van de crash van de MH17 uit hun politie naar het rampgebied te sturen, schrijft Novum. Civiele politiediensten zouden moeten helpen het gebied waar brokstukken en bezittingen van slachtoffers liggen te beschermen.

Het land deed de oproep in een reactie op de resolutie die gisteravond unaniem werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Het gebied van de ramp is echter in handen van pro-Russische separatisten, niet van Oekraïne. Het is dus niet gezegd dat buitenlandse agenten hier werkelijk welkom zijn.

Persverklaring Rutte 12.30

Premier Rutte geeft om 12.30 uur een korte persverklaring op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zo meldt de RVD.

'Onderzoekers noemen rampgebied te onveilig'

Het gebied waar vlucht MH17 afgelopen donderdag neerstortte is niet veilig genoeg om grondig onderzoek te doen. Dat hebben de drie Nederlandse onderzoekers die samenwerken in een internationaal team vandaag gemeld volgens the Wall Street Journal.

Ministerie van Buitenlandse Zaken: trein nog onderweg

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zojuist tegenover nu.nl dat de trein inmiddels in Charkov is gearriveerd, maar nog onderweg is naar het afgesloten terrein. Vanaf dit terrein worden de lichamen naar een vliegtuig overgebracht. De intentie is om de stoffelijke resten van de slachtoffers nog vandaag over te brengen naar Nederland.

De trein rijdt momenteel met moeite over spoor dat al jaren niet gebruikt is. Volgens RTL-correspondent Koen de Regt komt de trein langzaam vooruit, maar stijgt er lichte rook op:

Twitter avatar koenderegt Koen de Regt De locomotief zucht en steunt. Grijze dieseldampen stijgen op van de motor. Treinmedewerkers kijken toe hoe de trein langzaam verplaatst.

Een beveiliger rijdt mee met de train in Charkov, onderweg naar een afgesloten terrein. Foto Reuters/Gleb Garanich

Premier Australië: er is op industriële schaal met bewijs geknoeid

De Australische premier Tony Abbott gaf zojuist een persverklaring over de vliegramp. Hij stelt hierin dat er volgens hem 'op industriële schaal' is geknoeid met bewijsmateriaal op de plek waar het toestel neerstortte afgelopen donderdag:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Australian PM on MH17: "After the crime comes the cover-up. What we have seen is evidence tampering on an industrial scale"

"Na de misdaad volgt de dekking. En wat wij nu hebben gezien is geknoei met bewijsmateriaal op industriële schaal. Dat moet onmiddellijk stoppen. De komende dagen hou ik nauw contact met met andere leiders, over de grootschalige operatie 'Bring Them Home' die in Oekraïne wordt gecoördineerd. Later vandaag arriveert een Australisch militair toestel in Amsterdam. Dit vliegtuig assisteert bij het transport van de lichamen van de slachtoffers."

IATA: tragedie is een aanval op de luchtvaart

"De tragedie van de MH17 is een daad van geweld", aldus voorzitter Tony Tyler van de internationale luchtbranchevereniging IAT in een verklaring. Daarnaast noemt Tyler het 'een aanval op de luchtvaart'. Een onderzoek naar de toedracht van de ramp en vrij toegang van de onderzoekers is om die reden essentieel.

Urgenter is echter nog dat de lichamen van de in totaal 298 slachtoffers worden overgedragen aan hun geliefden, zo stelt Tyler in een verklaring.

"Vier dagen lang hebben we nu verschrikkelijke beelden gezien van de plek waar het toestel neerstortte. Overheden moeten nu hun verschillen opzij zetten en slachtoffers behandelen met het respect dat ze verdienen."

Tyler verdedigt in zijn verklaring ook dat maatschappijen nog over het oorlogsgebied in Oekraïne vlogen:

"Het zijn overheden en de luchtverkeersleiding die de maatschappijen laten weten welke route ze daarbij kunnen nemen. Maatschappijen volgen dat advies op."

Malaysia Airlines naar ramplocatie Oekraïne

Vertegenwoordigers van Malaysia Airlines gaan vandaag mee naar het rampgebied, zo meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Waarnemers van de OVSE zijn voor de vijfde dag in het gebied aanwezig om onderzoek te doen naar de vliegramp met een Boeing 777 de Maleisische luchtvaartmaatschappij.

Trein zojuist gearriveerd in Charkov

Volgens Reuters is de koeltrein waarin de lichamen van de slachtoffers van de ramp worden vervoerd al gearriveerd in Charkov. Het persbureau meldt dit op basis van een getuige. Eerder is aangekondigd dat de trein pas rond het middaguur aan zou komen. Deze was sinds 04.00 uur vanmorgen onderweg vanuit Donetsk.

De trein was onderweg naar een hermetisch afgesloten terrein nabij Charkov. De gouverneur van Charkov meldde vanochtend dat het terrein, dat zo'n tien kilometer buiten de stad ligt, niet bereikbaar is voor de pers. Vanuit Charkov worden de stoffelijke resten met een Nederlands Hercules-transportvliegtuig naar Nederland gebracht.

De trein met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp is gearriveerd in Charkov. Van hieruit worden ze naar Nederland vervoerd. Foto Reuters/Gleb Garanich

Timmermans: wij zoeken gerechtigheid

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is inmiddels in Brussel aangekomen om met collega's uit de EU te overleggen over de crisis in Oost-Oekraïne. Vanuit Brussel verklaart hij dat 'niets voor Nederland taboe is om deze crisis te bezweren'. Verdere sancties tegen Rusland worden dan ook niet uitgesloten door de minister, schrijft persbureau Novum:

"Wij zoeken gerechtigheid voor de bijna tweehonderd Nederlanders die op gruwelijke wijze zijn omgekomen. De Europese Unie neemt eensgezind en krachtig stelling tegen deze agressieve daad. Rusland doet echt te weinig om de onrust in Oost-Oekraïne tegen te gaan."

Diverse Europese landen pleiten vanochtend voor meer druk op Rusland, zo ook de Poolse minister Radoslaw Sikorsk:

"Het neerschieten van het vliegtuig is het resultaat van het leveren van complex wapentuig aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Wij moeten nu kijken hoe wij kunnen voortborduren op de vorige strafmaatregelen tegen Rusland om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne."

De Oostenrijkse minister Sebastian Kurz roept op tot een exportverbod voor wapens aan Rusland, en de Litouwse minister Linas Linkevicius gaf 'door Moskou bevoorrade terroristen' de schuld van de vliegtuigcrash en riep op tot hardere sancties tegen Rusland.

Maleisische premier regelde naar eigen zeggen zelf deal met rebellen over terugkeer lichamen

In een toespraak op de Maleisische televisie zei premier Najib Razak vannacht dat het zijn onderhandelaars waren die met Russische separatisten in Oost-Oekraine een akkoord hebben gesloten om de zwarte dozen van vlucht MH17 te bemachtigen en doorgang te krijgen voor de trein met stoffelijke overschotten van Torez naar Charkov. Dat schrijft Melle Garschagen, onze correspondent in Jakarta, vanmiddag in NRC Handelsblad. Ook de NYT schreef hier vannacht over:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen NYT: Niet NL maar Maleisië heeft deal met rebellen over terugkeer lichamen geregeld in geheime telefoongesprekken. http://t.co/ibI60QNIZM

Najib zei in zijn toespraak dat hij rechtstreeks heeft onderhandeld met Borodaj. Internationale persbureaus citeren anonieme bronnen die melden dat de Maleisische premier de afgelopen dagen meerdere malen contact heeft gehad met de rebellenleider. Najib zei ook dat hij met Borodaj heeft afgesproken dat internationale onderzoekers toegang krijgen tot de rampplek voor een volledig onderzoek.

Separatist: ze zeiden dat we een toestel van fascisten hadden geraakt

Een verslaggever van de Italiaanse krant Corriere della Sera citeert in een reportage een leider van de militie-eenheid Oplot, die hij heeft gesproken op het station van Torez. Delen uit de reportage zijn vertaald door onze Italië-kenner Marc Leijendekker.

"We dachten dat we moesten vechten tegen Oekraïense piloten die met parachutes waren neergekomen. In plaats daarvan stuitten we op lijken van burgers. Zoveel vreselijke resten, samen met koffers en bagages die niets militairs hadden.’’

"Donderdagmiddag hadden onze commandanten ons opdracht gegeven op de vrachtwagens te klimmen met wapens en een hoeveelheid munitie. Een paar minuten daarvoor, misschien tien, hadden we in de lucht een grote klap gehoord. Ze zeiden tegen ons dat we net een vliegtuig van de fascisten in Kiev hadden geraakt, met de opdracht om goed te letten op berichten dat op zijn minst een deel van de bemanning zich had gered met een parachute. Er waren witte voorwerpen tussen de wolken gezien."

De man wilde zijn naam niet geven. Hij vertelt alleen dat hij 31 jaar is en in een mijn werkt.

"Met mijn soldaten probeerde ik vast te stellen waar de parachutes precies waren op de grond en tussen de bomen. Op een gegeven moment heb ik stukken canvas gezien op een open plek. Ik heb het opgetild en het lichaam ontdekt van een meisje dat niet ouder dan vijf jaar zal zijn geweest. Haar gezicht was naar de grond gericht. Het was vreselijk. Toen heb ik begrepen dat het een burgervliegtuig was. Geen militair toestel. En dat het allemaal burgerdoden waren. Een paar open koffers heeft deze ontdekking alleen maar bevestigd."

Volgens de Corriere spraken een paar mensen die onder zijn bevel staan, hem tegen en zeiden die dat het allemaal de schuld was van Kiev.

Het spoor in Charkov wordt nog getest

Onze correspondent Roeland Termote plaatste enkele foto's van het testen van het spoor waarover de trein met de stoffelijke resten van de slachtoffers wordt vervoerd, vlakbij de plek waar deze zal arriveren in Charkov.

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Testing the tracks. http://t.co/9mB1T5Dlvt

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Railway workers preparing the overgrown tracks near the tank factory for the arrival of the train #MH17 http://t.co/nxNs1CmTIc

Australisch militair toestel onderweg naar Amsterdam

De Australische premier Tony Abbott presenteerde vanmorgen een groot plan van aanpak genaamd Bring Them Home. Het land zal helpen in Oekraïne met het onderzoek en in Nederland bij het identificeren van de lichamen. Dat meldt de Australische zender ABC News. Het militaire toestel arriveert later vandaag in Amsterdam.

Trein arriveert om 12 uur in Charkov

Volgens het Nationaal CrisisCentrum (NCC) komt de trein met de slachtoffers om 12 uur vanmiddag Nederlandse tijd aan in Charkov. Eerder werd ervan uitgegaan dat het nog zeker 17 uur zou duren voor de trein zou arriveren. Na het middaguur volgt een nieuwe persverklaring van de premier.

Minuut stilte in Brussel en Kuala Lumpur

De bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Brussel begint dinsdag met een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat meldt een EU-woordvoerster op Twitter.

Ook bij de Russische ambassade in Maleisië is vandaag een minuut stilte gehouden. Er wordt duidelijkheid geëist over de toedracht van de ramp:

Twitter avatar tomphillipsin Tom Phillips One minute silence now being held outside Russian embassy in Malaysia. Protestors demanding truth over #MH17 http://t.co/26dK1nKSJz

De betoging was georganiseerd door UMNO, de jeugdbeweging van de grootste politieke partij in Maleisië. Een bron bij de Russische ambassade zei dat al het personeel was opgedragen binnen te blijven zolang de demonstranten buiten stonden.

Ook een minuut stilte om de overleden collega's te herdenken bij de aidsconferentie in Australië:

Twitter avatar JaydeVincent Jayde Vincent AIDS Conference March pauses for a minute silence to remember #MH17 colleagues @9NewsMelb http://t.co/1EPZCLyHUO

Koeltrein heeft Donetsk verlaten

De trein met de lichamen van de slachtoffers van de ramp is vertrokken uit Donetsk, zo melden diverse correspondenten ter plaatse. Deze rijdt nu naar Charkov, daar worden de lichamen op een vliegtuig geladen om vervolgens naar Nederland te worden gebracht.

In Charkov staat een crisiscentrum klaar, van daaruit wordt de bergingsoperatie gecoördineerd. De treinreis gaat waarschijnlijk zeker een halve dag duren.

Poetin en Rutte bellen opnieuw

De Russische president Poetin en premier Rutte hebben vanmorgen opnieuw telefonisch contact gehad om te spreken over het internationale onderzoek naar de toedracht van de vliegramp. Het was de tweede keer in drie dagen dat de twee hier contact over hebben gehad. Volgens het Kremlin is er overlegd over 'directe en volledige toegang tot de rampplek'. Ook het belang van een onmiddellijke wapenstilstand tussen Oekraïne en de separatisten kwam volgens het Kremlin ter sprake.

Veel rouwadvertenties in kranten

In de landelijke dagbladen staan vanochtend veel rouwadvertenties voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Naast de paginagrote advertentie van het kabinet betuigen onder meer de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Schiphol, KLM en reisbrancheorganisatie ANVR hun medeleven. Op dit moment maken wij een artikel met afbeeldingen van de advertenties.

Oekraïne: zelfmoordaanslag op checkpoint

Volgens Het Oekraïense leger is er vannacht in Oost-Oekraïne een zelfmoordaanslag is gepleegd op een militaire controlepost, schrijft Reuters. De dader reed volgens een legerwoordvoerder met een busje vol explosieven in op de controlepost. Over doden of gewonden zei de man niks.

Het belangrijkste nieuws van gisteravond en vannacht

 • Vannacht is de trein met de slachtoffers van de ramp in Oekraïne aangekomen in Donetsk
 • De zwarte dozen van VLUCHT MH17 zijn gisteravond overhandigd aan de Maleisische autoriteiten. Volgens een Maleisische kolonel verkeren de dozen in een goede conditie. Er zou enkel sprake zijn van ‘lichte beschadigen’.
 • Vandaag overleggen de Europese ministers VAN Buitenlandse Zaken in Brussel over maatregelen tegen Rusland. Mogelijk vallen daar ook sancties onder. De Britse premier Cameron wil dat Rusland geen wapens meer levert aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij denkt aan sancties tegen banken, energiebedrijven en de defensiesector:

“Als Poetin zijn houding niet verandert, moet Europa zijn houding ten opzichte van Rusland fundamenteel veranderen.”

De Nederlandse regering heeft zich hier nog niet over uitgelaten, aangezien de repatriëring van de lichamen van de slachtoffers van MH17 nog niet is afgerond. Wel liet minister Timmermans gisteren in zeer harde bewoordingen weten zich te storen aan de houding van de Russische autoriteiten in de nasleep van de ramp.

 • De Australische premier Tony Abbott heeft tegen journalisten gezegd dat er wordt gesjoemeld met bewijsmateriaal op de rampplek, ondanks een unaniem aangenomen resolutie van de VN waarin wordt opgeroepen om de rampplek met rust te laten:

“Wat we hebben gezien is geknoei met bewijs op een industriële schaal. Het moge duidelijk zijn dat dit moet stoppen.”

Vijf dagen geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om. Het was vertrokken van Schiphol en onderweg naar Kuala Lumpur, en werd hoogstwaarschijnlijk uit de lucht geschoten. Ook vandaag houden we de laatste ontwikkelingen bij in een liveblog. De ontwikkelingen van gisteren zijn hier terug te lezen.