Israëlische militair vermist in Gaza, kantoor Al-Jazeera beschoten

Bij gevechten in Gaza zou eerder deze week een Israëlische militair gevangen zijn genomen.
Bij gevechten in Gaza zou eerder deze week een Israëlische militair gevangen zijn genomen. Foto ANP/EPA/Abir Sultan

Een Israëlische militair wordt sinds gisteren vermist in de Gazastrook. De Israëlische krant Haaretz meldt op basis van bronnen bij Defensie dat de soldaat vermoedelijk dood is, maar dat is vooralsnog niet bevestigd.

De soldaat hoorde bij een groep militairen die gisteren zijn omgekomen bij gevechten in Gaza. Het Israëlische leger heeft tot nu toe zes lichamen geïdentificeerd.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF A vehicle carrying 7 soldiers was attacked July 20. We have identified 6 of their bodies. Efforts to identify the 7th soldier are ongoing.

Van een zevende militair is niet bekend waar hij is; AP meldt dat het leger nog niet durft te zeggen of de soldaat nog in leven is.

Hamas beweerde eerder deze week een soldaat gevangen te hebben genomen. Mocht dat zo zijn, dan kan dat de inspanningen compliceren om tot een diplomatieke overeenkomst te komen tussen de strijdende partijen. Toen een Israëlische militair in 2006 werd ontvoerd door Hamas duurde het vijf jaar voor hij weer werd vrijgelaten. In ruil daarvoor moest Israël meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijlaten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Egypte om met zijn Egyptische ambtsgenoot Sameh Shukri te overleggen over een staakt-het-vuren. Egypte heeft in het verleden al vaker bemiddeld tussen de strijdende partijen en wil nu werken aan een vredesovereenkomst die niet alleen het huidige conflict moet oplossen, maar ook om het vredesproces weer vlot te trekken.

Vooralsnog lijkt zowel Hamas als Israël geen aanstalten te maken om tot een bestand te komen.

Al-Jazeera: gerichte schoten

Eerder vanochtend is het kantoor van Al-Jazeera in Gaza beschoten door het Israëlische leger. Volgens de zender ging het om ‘gerichte schoten’.

“We zitten vrij hoog en hebben goed zicht over het gebied, dus misschien wilden ze ons doen vertrekken.”

Twitter avatar AJEnglish Al Jazeera English Al Jazeera’s office in #Gaza City is under attack by Israeli forces.

Volgens de zender heeft het leger de schoten bevestigd, zonder een reden te geven.

Bij de recente geweldsuitbarsting tussen Israël en een aantal Palestijnse groeperingen zijn tot nu toe 570 Palestijnen en 29 Israëliërs omgekomen.