Is de Booster de nieuwe Big Mac?

Foto iStock

Bij innovatie denk je aan bedrijven als Apple, Google, Tesla en Philips. Niet aan een Dordrechts bedrijf dat vierkante frikandellen maakt.  En toch vernieuwt ook De Vries Snacks. In snacks. Hun Booster, een combinatie van frikandel en energiedrank, is één van de vele  snackinnovaties die de afgelopen jaren op de Nederlandse markt werden geïntroduceerd.

In Amerika probeert ’s werelds grootste fastfoodketen McDonald’s juist mínder nieuwe producten op de markt te brengen. Hun nieuwe Bacon Clubhouse burger - dikgesneden bacon, gekarameliseerde uitjes, witte cheddarkaas en een burger van 100 procent rundvlees – oogt eerder traditioneel dan vernieuwend. Daarmee hoopt McDonald’s, dat vandaag nieuwe kwartaalcijfers presenteert, het beter te doen dan in het eerste kwartaal. Daarin nam de winst af, ondanks een stijgende omzet.

De Bacon Clubhouse Burger. Foto McDonald’s

Het is niet zo gek wat de fastfoodketen doet. De groei van McDonald’s komt vanuit Europa. Juist in thuismarkt Amerika gaat het slecht. Vorig jaar flopten nieuwe luxueuze producten als de Fish McBites en de Mighty Wings. Reden voor McDonald’s om terug te keren naar de basis: traditionele burgeringrediënten en meer aandacht aan de vaste items – zoals de Big Mac – op de menukaart. TIME noemde de nieuwe burger zelfs dé burger die het bedrijf kan redden.

Dat is in Nederland dus wel anders: hier blijven snackproducenten proberen de nieuwe frikandel, Whopper of McKroket – die overigens al verkocht werd in 1971, uit het menu werd gehaald en geherintroduceerd werd in 1999 – uit te vinden. Hier zijn zeven bijzondere snackvondsten van de afgelopen jaren:

1. De Booster, € 1,75 in de snackbar

Dit is gefrituurde Red Bull. De vierkante frikandel – gemaakt van kip- en rundvlees – bevat guaranábessen, die volzitten met cafeïne, en taurine, een energieopwekkende stof die in elke energiedrank terug te vinden is. De originele Booster smaakte naar energiedrank, maar die innovatie werd door klanten niet gewaardeerd. Snackbars kregen hem niet verkocht, waarop producent De Vries Snacks besloot de snack hartiger te maken.

 

2. De Lucifer, €2,25 in de snackbar

Ook Mora (van Cora) doet mee aan de vernieuwingsdans. De Lucifer is eigenlijk een kipknots, maar dan heel pittig en met een korstje van cornflakes. Vier minuten in de frituur en happen maar. Alleen moet je in tegenstelling tot echte lucifers niet met de kop beginnen.

3. De Leeuwenhap, €12,95 voor een doos van 24 stuks

Dé WK-hap, deze vleessnack. Althans, volgens producent DeliXL. In de vorm van de Hollandse leeuw, ook terug te vinden op de borst van het Nederlandse voetbalshirt, is deze vleessnack zo uit het knuistje, maar ook op een broodje te eten. En hij is te bereiden op de barbecue, in de frituur, oven, grill en koekenpan. Echt de Dirk Kuyt van de snacks dus.

4. La Trappe Quadrupel Bitterballen, €4,00 - 7,00 voor een portie

Bier en bitterballen, dat is een gouden combinatie. Vreemd dus eigenlijk dat bier in bitterballen nog niet echt aangeslagen is. De Nederlandse brouwerij La Trappe waagt een nieuwe poging, door aan de bouillon waarin het vlees gegaard wordt hun eigen gebrouwen bier toe te voegen.

5. Onze Frans, €1,50 in de snackbar

Sommigen krijgen straten of pleinen naar zich vernoemd, Frans Bauer krijgt een snack. Nu maar hopen dat hij deze babi pangangrolletjes – bami, atjar, varkensvlees en zoetzure saus incluis – van Frio Food lekker vindt.

Van links naar rechts: De Lucifer, Groentefriet, Leeuwenhap, Krokidel, Onze Frans en de La Trappe bitterballen. Foto NRC

6. Groentefriet, €2,99 voor een zak van 600 gram

Kinderen die geen groente willen eten, het is verleden tijd. Als ze tenminste van frietjes houden. Dan lusten ze deze gefrituurde mix van gepureerde wortel, maïs en witte bonen van snackproducent Royaan ook wel.

7. Krokidel, €1,95 in de snackbar

Is het een kroket, is het een frikandel? Nee, het is een Krokidel. Van binnen een frikandel, en van buiten krokant als een kroket. Met kip- en rundvlees. Van Reusel creeërde voor de echte liefhebbers ook een XXL-variant: dikker en 27 centimeter lang.

    • Sam de Voogt