Hoeveel vliegtuigen vlogen dagelijks over het gebied?

Afgelopen maandag, drie dagen voor de ramp met MH17, werd in het oosten van Oekraïne een militair transportvliegtuig op een hoogte van 6,6 kilometer neergehaald. Dat was voor de meeste luchtvaartmaatschappijen geen reden om het Oekraïense luchtruim te mijden. Volgens de Zweedse website Flightradar24, dat vliegtuigbewegingen wereldwijd volgt, vlogen vorige week vóór het neerstorten van MH17 67 maatschappijen over Oekraïne, goed voor honderden vluchten. Volgens de Oekraïense luchtvaartautoriteiten was dat veilig, mits de toestellen boven de grens van 32.000 voet (9,7 kilometer) bleven. MH17 vloog op 33.000 voet.

Om kwart over vier donderdag bevonden zich twee vliegtuigen op nog geen 25 kilometer van het toestel van Malaysia Airlines: een Boeing 777 van Singapore Airlines en een Boeing 787 van Air India. Deze afstand kan in twee minuten vliegen worden overbrugd.

Er waren ook maatschappijen die al eerder hadden besloten het Oekraïense luchtruim te mijden, wegens de vijandelijkheden op de grond. Onder hen zijn Qantas, Asiana Airlines, China Airlines (Taiwan) en Korean Airlines. Maar volgens Flightradar24 moet een voorbehoud worden gemaakt: niet alle maatschappijen hielden zich aan hun eigen regels, blijkt uit de vluchtgegevens. Flightradar24 wil nu geen namen noemen, maar zegt dat „een luchtvaartmaatschappij die bekommerd is om haar veiligheidsreputatie, niet moet liegen tegen haar klanten”.

    • Wim Brummelman