Hoe begeleidt men de nabestaanden?

Nabestaanden kunnen met al hun vragen terecht bij tachtig familierechercheurs. Die bezoeken sinds zaterdag in tweetallen de familieleden van slachtoffers. Bij de huisbezoeken verzamelen de familierechercheurs ook gegevens – zoals DNA en informatie over tatoeages – om de lichamen van de slachtoffers te kunnen identificeren. Voor extra ondersteuning kunnen nabestaanden bellen met Slachtofferhulp Nederland. Vijfentwintig van hen hebben daar gebruik van gemaakt, volgens een woordvoerder. Slachtofferhulp Nederland hoopt „zo snel mogelijk” een besloten online forum te openen voor nabestaanden. Ook zijn er informatiebijeenkomsten, zoals gistermiddag in Nieuwegein. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte betuigden daar hun steun aan de nabestaanden. Volgens Harry Crielaars, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland is dat erg belangrijk. „Het is een vorm van erkenning dat iedereen hetzelfde gevoel heeft als zij”, zei hij eerder tegen de NOS. Daarbij hebben nabestaanden volgens hem behoefte aan praktische informatie. Ze willen bijvoorbeeld weten wat er met de lichamen gebeurt. Slachtofferhulp Nederland heeft niet op al die vragen een antwoord. Wel kunnen ze hulpverleners en vrijwilligers langsturen, die kunnen luisteren en helpen met praktische zaken.