Hij was meer dan een auto-importeur

Mijndert Pon (1932-2014)

Ondernemer

Nooit echte liefde voor auto’s, wel voor de zaak

Mijndert Pon was niet alleen auto-importeur, maar ook wijnmaker. Foto Youtube / Mijnderts premium wines

In een zelfgemaakte video loopt Mijndert Pon over zijn Argentijnse landgoed. Het is najaar 2013. Hij draagt een beige broek, een blauw overhemd. Hij heeft een gebruinde karakteristieke kop. Een oude man, blijkt uit zijn moeizame passen. Leunend op een tafel drinkt hij wijn van zijn eigen wijnhuis Bodegas Salentein.

Hij heeft zijn hele leven gewerkt bij auto-importeur Pon Holdings en vervult nu zijn grote wens: wijn maken.

Mijndert Pon overleed afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nijkerk. Hij was grootgrondbezitter, wijnhandelaar, kunstverzamelaar, veehouder, auto-importeur. Hij had leiding gegeven aan een bedrijf opgericht door zijn overgrootvader. Bij zijn aftreden in 1990 gold hij als de laatste telg van de Pon-familie die de Pon Holdings bestuurde. Pon Holdings is de grootste auto-importeur van Nederland.

Eigen kasteel

Volkswagens, Audi’s, Porsches, Seats, Skoda’s. Pon Holdings importeert ze allemaal. Het bedrijf bestaat sinds 1898 als importeur van Opels en groeit langzaam. Totdat net na de Tweede Wereldoorlog Ben Pon, Mijnderts vader, naar Duitsland reist. Hij vertelt de Britten, die de Volkswagen-fabriek beheren, dat hij Volkswagens wil importeren. Het blijkt een briljante zet. De Volkswagen Kever wordt populair in Nederland en het bedrijf explodeert.

Een familiebedrijf is het, waarin ook Mijndert opgroeit. Hij volgt in 1964 zijn vader op en wordt de baas van Pons automobielhandel. Hij breidt het bedrijf uit en verandert de naam in Pon Holdings. Hij geeft niet zoveel om auto’s, voor hem zijn het niet meer dan vervoermiddelen, maar ook hij ziet hoeveel het bedrijf de familie brengt. Zoveel mogelijkheden. „Ondernemen, dat is het mooiste wat er is”, zei hij weleens tegen vriend Frank Buunk.

Zowel Mijndert als zijn familie treedt weinig naar buiten, maar de Pon-familie straalt uit dat het goed gaat. Zo koopt zij begin jaren 80 kasteel De Salentein vlakbij Nijkerk, een rijksmonument uit de 18de eeuw. Het wordt het hoofdkantoor van Pon. Tot vijf jaar geleden, wanneer het hoofdkantoor naar Almere verhuist. Kasteel de Salentein wordt een evenementen– en vergaderlocatie.

Mijndert vertrekt in 1990 als bestuursvoorzitter en gaat naar Argentinië. Daar wordt hij één van de grootste grondbezitters. Net als zijn broer Ben gaat hij wijn verbouwen. Ook blijft hij tot 2000 president-commissaris van Pon, waarna hij zijn aandelen verkoopt. Eind 2013 wordt zijn vermogen door zakenblad Quote geschat op 440 miljoen euro. Veel geld, maar relatief weinig vergeleken met het kapitaal van zijn broer Wijnant: 2 miljard euro.

Wijn voor Máxima

Mijndert Pon is een fervente zeezeiler en kunstverzamelaar. Dat zijn vooral schilderijen en beelden uit de 19e en 20e eeuw, zegt kunsthandelaar Frank Buunk. „Bijzonder bij Mijndert was dat hij niet gaf om de naam van de kunstenaar of de waarde. Het schilderij moest iets met hem doen. Hij verzamelde met zijn hart.”

Eind 2000 lanceert Mijndert zijn eerste wijn. Een fruitige rode wijn. De wijn slaat aan. Op het huwelijk van Máxima Zorreguieta met toenmalig prins Willem-Alexander schenken ze onder meer zíjn wijn.

Hij opent nog een wijnplantage. En nog één. Hij houdt speciale Argentijnse runderen. Opent een kunstcentrum en een gastronomisch centrum. Zijn verschillende wijnplantages verkopen meer dan vijftien miljoen flessen per jaar. Tot zijn overlijden heeft Mijndert de dagelijkse leiding over de Salentein-organisatie, bestaande uit het kasteel Salentein en verschillende wijngaarden.

Nu moeten ze het zonder hem doen. Mijndert overlijdt, zo meldt de overlijdensadvertentie, na „medische complicaties”. Deze week wordt hij in besloten kring in Amersfoort begraven.

    • Tim Wagemakers