‘Eigenaar rampboot Zuid-Korea heeft zelfmoord gepleegd’

Familieleden van passagiers van de Sewol wachten op nieuws, in april dit jaar. Foto ANP/EPA/Jeon Heon-Kyun

Volgens de Zuid-Koreaanse politie heeft de eigenaar van de veerboot Sewol zelfmoord gepleegd. Bij de ramp met het schip kwamen in april meer dan 300 mensen om het leven. De eigenaar was sindsdien verdwenen.

Volgens AP is het ontzielde lichaam van Yoo Byung-eun vorige maand in een veld aangetroffen. Identificatie was in eerste instantie onmogelijk, aangezien het lichaam in verregaande staat van ontbinding was. Na DNA-testen en het vergelijken van vingerafdrukken kon de identiteit van Yoo Byung-eun worden vastgesteld.

Kapitein aangeklaagd voor moord

Volgens de politie zijn er geen sporen van moord aangetroffen, waardoor het volgens de autoriteiten aannemelijk lijkt dat de miljardair zichzelf van het leven heeft beroofd. Er zal nog verder onderzoek worden verricht naar de exacte doodsoorzaak.

De politie zocht al geruime tijd naar Yoo Byung-eun wegens de ramp met de Sewol en had een beloning uitgeloofd van 363.000 euro voor tips die konden leiden tot diens aanhouding. Hij werd verdacht van verduistering, nalatigheid en belastingontduiking. Het schip zou met zijn medeweten structureel te zwaar beladen het water op zijn gegaan, waardoor er meer dan 300 passagiers verdronken.

De broer van Yoo Byung-eun is in juni opgepakt. Daarnaast is de kapitein van de veerboot aangeklaagd voor moord.

    • Philippus Zandstra