2Doc: Alles is Mogelijk

Nederland 2, 22.45-23.50u.

„Wanneer vertrek je weer, Teresa?” De dorpsgenoot van de tachtigjarige Teresa heeft deze vraag vaker gesteld. Ze heeft een grote tas op haar rug en zegt dat ze traint voor een reis naar Libië. Ondanks haar leeftijd gaat ze vaak op pad. Daarbij maakt ze het zichzelf niet makkelijk.

Ze volgt namelijk geen toeristische routes uit reisboekjes voor actieve bejaarden. Schijnbaar zonder plan trekt ze vanuit haar dorp in Polen liftend door Europa en andere delen van de wereld. Onderweg ontmoet ze allerlei mensen, die uiteraard haar taal niet spreken, maar Teresa weet – met haar open gezicht en wellicht ook door haar kwetsbare leeftijd – iedereen wel te verleiden tot een praatje. De documentaire uit 2013 van Lidia Duda volgt Teresa tijdens een aantal van haar reizen terwijl haar man, waarmee ze al zestig jaar samenleeft, over het bijzondere huwelijk met zijn vrouw praat. De vraag waarom Teresa zo vaak haar huis verlaat, komt uiteraard ter sprake. Achter haar reislust schuilt een tragisch verhaal waar ze zelf eigenlijk niet over wil praten. Alles is mogelijk gaat op een nuchtere manier in op thema’s als eenzaamheid, vrijheid, doorzettingsvermogen en eeuwige liefde.

Thijs Schrik