Dit brengen andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Philips snijdt in productie spaarlampen

Het licht gaat een beetje uit bij Philips. Het technologieconcern gaat versneld snijden in de productie van traditionele verlichting, meldt het FD.

De verkoop van spaarlampen en halogeenlampen loopt fors achteruit. Was dat in het eerste kwartaal nog 11 procent gedaald, in het tweede kwartaal kwam daar nog eens 13 procent krimp bij. Philips vervroegt daarom de saneringsplannen die gepland waren voor 2015. De komende maanden wil het bedrijf in gesprek met vakbonden en werknemers over het afslanken of sluiten van fabrieken.

Philips is hiermee een slachtoffer van het eigen succes, zegt topman Frans van Houten. Hij wijt de terugloop van de verkoop van traditionele verlichting aan het succes van de led-lamp. Philips investeert fors in die laatste groeimarkt. Toch zal voorlopig de spaarlamp niet verdwijnen bij het technologiebedrijf uit Eindhoven, er wordt nog altijd meer verdiend met deze verlichting dan met de led.

Van minister naar topman in het bedrijfsleven, mag dat?

Dat Jan Kees de Jager de nieuwe financieel directeur van KPN wordt, werd gisteren al bekend. Maar hoe zit dat eigenlijk, vraagt de Volkskrant zich vanochtend af. Mag een oud-minister na zijn aftreden eigenlijk wel in de top van het bedrijfsleven terecht komen? Kort-door-de-bocht-spoiler: ja.

In vier vragen presenteert de krant een klassieke ‘Everything You Always Wanted to Know About [...] But Were Afraid to Ask’ over de nieuwe baan van De Jager. Want hoeveel gaat de oud-minister van Financiën verdienen? Minstens een kleine vijf ton meer dan de anderhalve ton als minister in het kabinet (demissionair Balkenende IV en Rutte I).

Maar de grote vraag is natuurlijk wat De Jager KPN biedt. Waarschijnlijk is dat zijn kennis van Den Haag, Europa én de Belastingdienst waar hij als staatssecretaris van Financiën (Balkenende IV) voor verantwoordelijk was. Maar of De Jager de KPN kan helpen innoveren terwijl het verliest van gratis diensten als WhatsApp, dat betwijfelen critici.

Democratische drones voor iedereen

Het is onzin dat overheden drones voor allerlei doeleinden mogen inzetten en burgers niet, vindt Lot Amorós. nrc.next interviewt de Spaanse kunstenaar en computer-ingenieur die mensen hun eigen drones laat bouwen. Niet om anderen te bespieden of te bombarderen, maar om folders te verspreiden of zaadjes te planten.

Het werk van Amorós heeft een anarchistisch tintje. Hij wil het luchtruim vrij houden voor iedereen, en niet zoals met de ether, alleen voor de partijen met het meeste geld. De kunstenaar uit Barcelona hoort bij een diverse groep aan technologen die de grenzen van het gebruik van drones opzoeken. Zij stellen ze in als stoorzenders voor militaire drones, als rondtrekkende Pirate Bay’s waar mensen van kunnen downloaden of als mobiele megafoon.

De komende tijd houdt Amorós zich bezig met het bouwen van drones voor milieuactivisten om vervuiling van bedrijven in kaart te brengen. Daarnaast bouwt hij vliegende robots die het geweld tegen asielzoekers - die de Spaanse enclave Melilla in Marokko proberen binnen te dringen - vast te leggen. Vernuftig met een technologisch rafelrandje. Het werk van Amorós is in ieder geval wat minder schattig dan drones die een huis kunnen 3D-printen.

    • Hans Klis