KLM en andere maatschappijen schrappen vluchten naar Tel Aviv

De aankomsthal van Ben Gurion International Airport buiten Tel Aviv, 22 April 2013. Foto EPA / Jim Hollander

Grote internationale vliegtuigmaatschappijen vliegen voorlopig niet naar Israël, nadat eerder vandaag een raket vlak bij de luchthaven van Tel Aviv neerkwam. KLM schrapt sowieso de vlucht van vanavond; Amerikaanse maatschappijen doen Israël 24 uur lang niet aan.

Lufthansa, de grootste Duitse maatschappij, vliegt de komende 36 uur niet naar Tel Aviv. Air France vliegt ‘tot nader order’ niet meer naar Israël. Het toestel van KLM zou om 20.50 uur vanavond vanaf Schiphol vertrekken.

Update 20.50 uur: Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) raadt vliegtuigmaatschappijen af om naar Tel Aviv te vliegen. Hiermee volgt de organisatie de Amerikaanse autoriteiten die hier al eerder toe besloten. Een woordvoerder liet weten dat de EASA morgen in ee verklaring maatschappijen “sterk aanbeveelt” het Ben Gurion vliegveld in Tel Aviv te vermijden, meldt Reuters. Dit geldt “voor alle Europese organisaties”.

Vandaag landde een raket die vanuit de Gazastrook afgeschoten was vlak bij de belangrijkste luchthaven van Israël, Ben Gurion in Tel Aviv. Daarbij raakte een Israëliër gewond.

Twee Amerikaanse maatschappijen, Delta Airlines en US Airways, besloten daarna - mede vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne van afgelopen week - de vluchten van en naar Tel Aviv tot nader order te schrappen. Een Boeing 747 van Delta Airlines die al onderweg was, keerde boven Griekenland om en vloog naar Parijs.

De route die de vlucht van Delta Airlines aflegde. Screenshot Flightradar24

Kort daarna besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA alle Amerikaanse maatschappijen te verbieden de komende 24 uur van of naar Israël te vliegen. Daarop volgden de andere grote maatschappijen één voor één.

    • Peter Zantingh