Aldi-miljardair had geen privéjet of luxe jacht

Karl Albrecht (1920-2014)

Oprichter Aldi

Hij werd de rijkste Duitser en maakte Aldi tot grootste discountsupermarktketen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, richtten de broers Karl en Theo Albrecht uit het Duitse Essen Aldi op. De supermarkt die hun moeder in 1914 in de stad in Noord-rijn-Westfalen had geopend, vormde de basis voor Albrecht Discount. Het door de broers bedachte Aldi-concept is nooit veranderd: een beperkt assortiment, lage prijzen, eenvoudig ingerichte winkels op goedkope locaties.

In 1961 besloten de broers apart van elkaar verder te gaan. Zij verdeelden hun werkterrein, zowel Duitsland als Europa, in tweeën. Aldi Süd was voor Karl, Aldi Nord voor Theo. Wat de reden voor de splitsing was, is nooit bekend geworden.

Op 94-jarige leeftijd is Karl Albrecht vorige week woensdag overleden. Zijn dood werd pas gisteren, na zijn begrafenis, naar buiten gebracht. Zijn broer overleed vier jaar eerder. Hij werd 88. De twee waren schatrijk geworden met hun discountsupermarkt. Het vermogen van Karl Albrecht bedroeg naar schatting 18 miljard euro, dat van zijn broer Theo 13 miljard.

Aldi bestaat nog altijd uit twee zelfstandige bedrijven. Aldi Süd is actief in negen landen op drie continenten, waaronder Australië en de Verenigde Staten, Aldi Nord zit in acht Europese landen, waaronder Nederland en België. De twee bedrijven bleven overigens altijd gezamenlijk optrekken, bijvoorbeeld met de inkoop, en zij treden als één geheel naar buiten.

In totaal heeft Aldi bijna 9.800 winkels. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 61 miljard euro. Wereldwijd is Aldi de grootste discountsupermarktketen. Lidl heeft weliswaar iets meer winkels, maar maakte vorig jaar 2 miljard minder omzet dan Aldi.

De gebroeders Albrecht leefden de afgelopen decennia volledig in de anonimiteit. Een van de redenen hiervoor was de ontvoering van Theo Albrecht in 1970. Na zeventien dagen werd hij vrijgelaten, nadat er 7 miljoen Duitse mark losgeld was betaald.

Karl Albrecht leefde teruggetrokken in zijn villa. Halverwege de jaren 90 droeg hij de dagelijkse leiding van zijn Aldi-tak over aan anderen, maar hij bleef altijd nauw betrokken bij het concern. Zijn leven lang weigerde hij met journalisten te praten. Enkele weken voor zijn dood maakte hij een uitzondering voor een verslaggever van de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Frankfurter Allgemeine schrijft dat hoewel Albrecht de rijkste man van Duitsland was, hij sober leefde. Hij golfde, maar had geen privéjet of jacht en hij maakte zich al helemaal niet schuldig aan geruchtmakende capriolen. „Zelfs zijn levenseinde werd behandeld als een staatsgeheim”, schrijft de journalist die Karl Albrecht recentelijk in zijn woning bezocht.

Dat zijn overlijden pas na zijn begrafenis bekend werd gemaakt, zodat de plechtigheid kon plaatsvinden zonder de aanwezigheid van cameraploegen en paparazzi, was compleet in lijn met het gesloten mediabeleid van de Duitse discounter.

De begrafenis van Karl Albrecht was volgens de Frankfurter Allgemeine een weerspiegeling van het leven dat de Aldi-oprichter heeft geleid: „Zonder opsmuk, zonder opzien te baren en zonder groot publiek.” Albrecht werd in besloten kring begraven in Essen, op een paar meter afstand van zijn broer.