Wereldreis krijgt vervolg in Servië

In Servië was Dick Advocaat nog niet geweest als trainer. Wel in Nederland, België, Zuid-Korea, Rusland, Duitsland, Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Daar komt Servië nu dus bij, want per 1 augustus treedt de 66-jarige Hagenaar als bondscoach in dienst bij de Servische voetbalbond, meldt Voetbal International. Zijn opdracht: plaatsing afdwingen voor het EK van 2016 in Frankrijk in een poule met Portugal, Denemarken, Armenië en Albanië.

Voor Advocaat is de aanstelling bij Servië het zoveelste hoofdstuk in een voetballoopbaan die hem de afgelopen vijftig jaar als speler en trainer tot de verste uithoeken van de wereld bracht.

Als speler was Advocaat al een aantal jaren actief in de Verenigde Staten, maar als trainer zocht Advocaat pas echt het avontuur op.

Hij was al bondscoach van vijf verschillende landen, inclusief twee periodes bij het Nederlands elftal. Zijn grootste succes boekte Advocaat in Rusland. Met Zenit St. Petersburg werd hij landskampioen en won hij de UEFA Cup.

Advocaat was vorig seizoen trainer van AZ na het ontslag van Gertjan Verbeek. Tegenover VI laat hij weten geen zin meer te hebben als clubtrainer aan de slag te gaan.

„De spoeling om bondscoach te worden was natuurlijk een stuk dunner. Er was vaag contact met Zuid-Afrika, maar dat is me te ver weg. De Servische bond heeft zelf het initiatief genomen om met mij in gesprek te gaan. Ze hebben een prima ploeg, waarmee we ons helemaal richten op het EK 2016.”