Zaalouk

illustratie jet peters

Het is courgettehoogseizoen. Dit is de tijd van het jaar waarin mensen met een moestuin van gekkigheid niet meer weten wat ze met die groene gasten aan moeten. Mijn advies: niet te groot laten groeien. Ten eerste zijn kleine courgettes veel smakelijker dan grote. Ten tweede kun je van kleintjes meer op en ben je er dus sneller van af. (Duh. Heel flauw inderdaad.)

Vorige week kwamen hier twee gerechten met courgettebloemen voorbij: gefrituurd, en verwerkt in een risotto. Deze week doen we iets met de vrucht zelf. Woensdag gaan we op de Italiaanse toer. Vandaag op de Marokkaanse.

Zaalouk is een groentestoofpotje dat vaak wordt gemaakt van aubergines en tomaten. Deze versie met courgette en venkel is iets zeldzamer, maar beslist niet minder aantrekkelijk. Beide groenten worden apart gebakken en daarna pas samengevoegd, zoals soms ook voor een ratatouille gebeurt.

Net als veel andere mediterrane groenteschotels smaakt ook zaalouk lauwwarm op kamertemperatuur het lekkerst. Je kunt zaalouk als voorgerecht opdienen (eventueel met een beetje feta erover verkruimeld), als bijgerecht (het past erg goed bij lamsvlees en gegrilde dorade of zeebaars), of als onderdeel van uitgebreid mezze-menu (bijvoorbeeld met hummus, baba ganoush, tabouleh, olijven en brood).

    • Janneke Vreugdenhil