Vandaag gaan we op de Marokkaanse toer

Het is courgettehoogseizoen. De tijd van het jaar waarin mensen met een moestuin van gekkigheid niet meer weten wat ze met die groene gasten aan moeten. Mijn advies: niet te groot laten groeien. Ten eerste zijn kleine courgettes veel smakelijker dan grote. Ten tweede kun je van kleintjes meer op en ben je er dus sneller van af. (Duh. Heel flauw inderdaad.)

Vorige week kwamen hier twee gerechten met courgettebloemen voorbij: gefrituurd, en verwerkt in een risotto. Deze week doen we iets met de vrucht zelf. Woensdag gaan we op de Italiaanse toer. Vandaag op de Marokkaanse.

Zaalouk is een groentestoofpotje dat vaak wordt gemaakt van aubergines en tomaten. Deze versie met courgette en venkel is iets zeldzamer, maar beslist niet minder aantrekkelijk. Beide groenten worden apart gebakken en daarna pas samengevoegd, zoals soms ook voor een ratatouille gebeurt. Net als veel andere mediterrane groentenschotels smaakt ook zaalouk lauwwarm op kamertemperatuur het lekkerst. Je kunt het als voorgerecht opdienen (eventueel met wat feta erover verkruimeld), als bijgerecht (het past erg goed bij lamsvlees en gegrilde dorade of zeebaars), of als onderdeel van uitgebreid mezze-menu (bijvoorbeeld met hummus, baba ganoush, tabouleh, olijven en brood).

Maak de venkelknol schoon, bewaar het groen, en snijd de groente in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Snijd de courgette in even grote blokjes. Snijd de knoflook fijn. Kneus het karwijzaad lichtjes in een vijzel. Verhit een scheut olie in een zware pan en bak de blokjes venkel hierin 3 – 4 minuten, tot ze flink beginnen te kleuren. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 minuten stoven. Verhit opnieuw een scheutje olie in een andere pan en bak hierin de blokjes courgette 3 - 4 minuten op hoog vuur goudbruin. Fruit knoflook en karwijzaad een minuutje mee met de courgette. Doe de inhoud van de pan bij de venkel en laat de groente samen nog een minuut of 10 stoven, zonder deksel. Maak de zaalouk op smaak met zout, versgemalen peper en citroensap. Laat een beetje of helemaal afkoelen. Hak het venkelgroen fijn en strooi erover.

    • Janneke Vreugdenhil