Boardwalk Empire

Canvas, 23.35-01.35u (seizoen 1, aflevering 1 en 2)

Het lijkt bijna te goed om waar te zijn: Martin Scorsese als producer en Terence Winter, mede-auteur van The Sopranos, als scenarioschrijver. En dan ook nog een acteur als Steve Buscemi (Resevoir Dogs, Fargo) in de hoofdrol.

Kortom, alles aan Boardwalk Empire lijkt ideaal. De tv-serie, waarvan het eerste seizoen in de VS in 2010 werd uitgezonden, draait om de figuur Nucky Thompson, de machtigste man in het Atlantic City van 1920. Buscemi speelt een heerlijke rol als Nucky, een achterbakse katholieke Ier die, in zijn dubbelrol als politicus en smokkelaar, ten tijde van de drooglegging een gouden situatie schept voor zichzelf en voor de smokkelaars. Maar, zoals het vaak gaat met inhalige slechterikken, weet Nucky zijn ‘koninkrijkje’ niet bijeen te houden. In Atlantic City krijgt hij te maken met tal van vijanden: van criminelen, zoals Al Capone, tot onverzoenlijke federale agenten. Interessant is de vrouw die Nucky ontmoet, de keurige Margaret Schroeder. Zij houdt hem in het gareel, althans, heel even dan. Wie houdt van mannen in pakken, dames in verfijnde jurken en luxe feestjes, kan zijn hart ophalen bij deze serie. Maar veel kijkgeduld is wel vereist. Soms wat té veel.

    • Rosan Hollak