Rutte: identificatie slachtoffers MH17 zal in Nederland gebeuren

Premier Rutte tijdens de toespraak voor de nabestaanden van de vliegramp eerder vandaag. Foto ANP/ Jerry Lampen

De identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne zal niet in Oekraïne, maar in Nederland gebeuren. Dat zei premier Rutte vanavond tijdens een update over de situatie rond de ramp.

De identificatie van de lichamen had ook in Oekraïne kunnen plaatsvinden - daar leek ook even sprake van -, maar het had de “uitdrukkelijke voorkeur” van de regering om dit in Nederland te doen.

Rutte sprak tijdens de persverklaring over nog drie ontwikkelingen in de situatie. Hij was voorzichtig positief, zei dat er meer schot in zat, maar dat het heel langzaam gaat:

  • De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft bevestigd dat trein is vertrokken uit Torez richting Donetsk. Vanaf daar rijdt de trein verder naar eindbestemming Charkov. “Dat gaat vele uren duren.” In een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko zei laatstgenoemde dat het wel tot twaalf uur zou kunnen duren, volgens Rutte. In Charkov moet worden vastgesteld om hoeveel slachtoffers het gaat. Met Oekraïne is overeengekomen om de lichamen daarna naar Nederland te brengen en ze daar te identificeren.
  • Vanochtend zijn de Nederlandse experts het rampgebied in gegaan. De manier waarop is omgegaan met de lichamen, is zorgvuldiger dan werd gevreesd. Dat is met een slag om de arm, zei Rutte, want in Charkov moet pas blijken hoe de situatie van de lichamen echt is.
  • Rutte had vanmiddag contact met de Maleisische president. Er lijkt schot te zitten in het onderzoek naar de oorzaak. De zwarte dozen worden vanavond aan de Maleisiërs overhandigd, zoals al bekend was.

De regering heeft, zo zei Rutte, geen concessies gedaan om een deal met de separatisten te bewerkstelligen.

Volg alle laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

    • Frank Huiskamp