Rusland: Oekraïens gevechtsvliegtuig vloog bij MH17

Een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type SU-25 heeft donderdag volgens Moskou op 3 tot 5 kilometer van vlucht MH17 gevlogen. Dat beweert het Russische ministerie van Defensie, dat Kiev heeft gevraagd om uitleg.

Screenshot uit video van Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken waarin te zien lijkt dat een boek-raketsysteem wordt vervoerd. De beelden zouden vrijdag zijn gemaakt door een surveillanceteam van de politie bij de stad Krasnodon, nabij de Russische grens. Volgens het ministerie was dit het systeem waarmee rebellen vlucht MH17 uit de lucht schoten.
Screenshot uit video van Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken waarin te zien lijkt dat een boek-raketsysteem wordt vervoerd. De beelden zouden vrijdag zijn gemaakt door een surveillanceteam van de politie bij de stad Krasnodon, nabij de Russische grens. Volgens het ministerie was dit het systeem waarmee rebellen vlucht MH17 uit de lucht schoten. Foto AP / Ukrainian Interior Ministry

Een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type SU-25 (hier een plaatje) heeft donderdag volgens Moskou op 3 tot 5 kilometer van vlucht MH17 gevlogen. Dat beweert het Russische ministerie van Defensie, dat Kiev heeft gevraagd om uitleg.

Moskou stelt volgens persbureau Reuters ook dat er geen raketten gedetecteerd zijn op de route die het toestel van Malaysia Airlines uit Amsterdam aflegde. Aan Washington vraagt het ministerie om de satellietbeelden vrij te geven - “als ze die hebben” - die worden aangehaald als bewijs dat er met luchtdoelraketten op de Boeing 777 is geschoten vanuit grondgebied van de rebellen. Rusland presenteerde zelf geen bewijsmateriaal.

Het Russische ministerie van Defensie ontkent ook op beschuldigingen dat Rusland wapens levert aan rebellen, waaronder het SA-11 Boek-luchtafweersysteem waarmee het toestel neergeschoten zou zijn. De nieuwe claims en beschuldigingen van Rusland worden met argwaan ontvangen.

Oekraïne heeft ook gereageerd. Een bron bij de veiligheidsdienst zegt dat Kiev blijft bij het standpunt dat het afweersysteem door Rusland geleverd is, inclusief een team dat wist hoe het te besturen was.

Het meest gehoorde, meest waarschijnlijke scenario tot nu toe is dat pro-Russische separatisten donderdag met dat Boek-systeem het toestel hebben geraakt, omdat ze dachten dat het een Oekraïens gevechtsvliegtuig was. De separatisten pochten er voor de ramp online mee dat ze dat wapen in handen hadden, maar ontkenden dat naderhand weer.

Rebellenleider Aleksandr Borodaj ontkende vandaag in een interview met CNN alles waar hij en zijn medestrijders van beschuldigd worden. Gevraagd of Rusland helpt met het trainen van de separatisten, zegt Borodaj: “Op deze vraag ga ik niet reageren. Die moet je aan Rusland stellen.”

Het vingerwijzen tussen Rusland en de rebellen en Oekraïne begon donderdag direct na de ramp. Wat de regeringen in Kiev en Moskou en de separatisten in Oost-Oekraïne zeggen, is gekleurd en vaak moeilijk te verifiëren.