Rosberg wint, maar Hamilton steelt de show

Vanaf een twintigste startplek knokte Lewis Hamilton zich naar de derde plaats.

Felipe Massa slaat met zijn Williams in de eerste bocht over de kop. Foto Reuters

Lewis Hamilton heeft bij tegenslag zijn stemming soms nauwelijks onder controle. Maar geen coureur kan zich zo herpakken na een tegenvaller als het Britse natuurtalent.

Twee weken geleden vocht hij zich in de Formule 1-race op Silverstone na een teleurstellende kwalificatie naar de overwinning, gisteren op het circuit van Hockenheim bracht hij zijn fans in vervoering door vanaf de twintigste plaats naar de kopgroep te racen en als derde te eindigen.

Zijn teamgenoot Nico Rosberg won de Grand Prix van Duitsland soeverein vanaf poleposion, maar Lewis Hamilton stal de show. Rosberg vergrootte zijn voorsprong in het stand om de wereldtitel met 10 punten. De Duitser leidt met 190 punten, Hamilton staat tweede met 176 punten. Daniel Ricciardo (Red Bull) volgt met 106 punten.

Hamilton crashte zaterdag tijdens de kwalificaties door problemen met zijn remmen. Omdat Mercedes ook nog eens zijn versnellingsbak verving, werd hij vijf plaatsen teruggezet.

Vanuit de achterhoede knokte Hamilton zich naar voren waarbij hij verschillende keren andere bolides schampte. Binnen tien ronden lag de Brit al op de tiende positie. Met een spectaculaire inhaalmanoeuvre, waarbij hij Kimi Raikkonen (Ferrari) en Daniel Ricciardo passeerde, zette hij zijn opmars voort.

„Het was lastig om veilig een weg naar voren te banen. Zo botste ik met Jenson, omdat ik dacht dat hij de deur openliet. Dat schatte ik gewoon niet goed in”, zei Hamilton gisteren na de race. Hij eindigde vlak achter de Fin Valtteri Bottas van Williams.

Met zijn vierde overwinning van dit seizoen nam Nico Rosberg revanche voor zijn uitvalbeurt twee weken geleden op Silverstone. De Duitser tekende recentelijk een nieuw miljoenencontract bij Mercedes. De overeenkomst met rivaal Hamilton loopt nog even door. Mercedes domineert dit seizoen de Formule 1 en heeft op een na alle grands prixs gewonnen.

Voor Felipe Massa duurde de race slechts kort. De Braziliaan botste in de eerste bocht tegen Kevin Magnussen en ging met zijn Williams over de kop. Ook Daniil Kvyat (Renault) viel uit. Zijn auto vloog in brand, maar de Rus kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Het Formule 1-seizoen dat nu over de helft is, wordt volgende week voortgezet in Hongarije. De race staat dan opnieuw in het teken van de tweestrijd tussen Rosberg en Hamilton. De Brit won de afgelopen jaren maar liefst vier keer in Hongarije, Rosberg geen enkele keer.