Rechter: website mag tweedehands e-boeken verkopen

De website Tomkabinet.nl mag vooralsnog tweedehands e-boeken blijven verkopen. Dat heeft een voorzieningenrechter van de rechtbank van Amsterdam vandaag bepaald. 

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU) probeerden via een kort geding de verkoop van tweedehands e-boeken via de website van Tom Kabinet te verbieden. Volgens hen maakt Tomkabinet.nl inbreuk op auteursrechten en faciliteert zij de verkoop van illegale e-boeken.

Reikwijdte arrest Europese Hof onduidelijk

Tomkabinet.nl beriep zich op het UsedSoftarrest, meldt NRC Boeken. Daarmee bepaalde het Europese Hof van Justitie in 2012 dat gebruikte software mag worden doorverkocht. Volgens het NUV en GAU blijkt uit recente rechtszaken dat die wetgeving voor e-boeken, net als voor films, niet opgaat.

Maar het is vooralsnog onduidelijk wat de reikwijdte precies is van het arrest en of het ook voor e-boeken geldt, oordeelde de rechter. Tot de Europese rechtspraak daarover meer duidelijkheid geeft, wil hij de verkoop van tweedehands e-boeken daarom niet verbieden.

Het NUV en de GAU draaien op voor de proceskosten: 23.469,56 euro.

    • Eva de Valk