Rapport over toewijzing WK’s Rusland en Qatar vertraagd

Een recente foto van een beeld van de WK-beker in Doha, de hoofdstad van Qatar. In Qatar moet in 2022 het WK plaatsvinden, maar de toewijzing ligt onder vuur wegens aantijgingen van corruptie. Foto: AFP / Karim Jaafar
Een recente foto van een beeld van de WK-beker in Doha, de hoofdstad van Qatar. In Qatar moet in 2022 het WK plaatsvinden, maar de toewijzing ligt onder vuur wegens aantijgingen van corruptie. Foto: AFP / Karim Jaafar

Het rapport over de toewijzing van de WK’s aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022 is vertraagd. De ethische commissie presenteert haar bevindingen over mogelijke omkoping bij de toewijzing in september, meldt de FIFA vandaag.

Het rapport werd eigenlijk deze week verwacht. Rusland en Qatar werden in december 2010 tijdens een congres van de wereldvoetbalbond gekozen, maar sindsdien gaan er geruchten over omkoping en manipulatie.

Sunday Times: Qatar betaalde 5 miljoen dollar aan voetbalbestuurders

De Britse krant Sunday Times schreef op 1 juni dit jaar dat Qatar FIFA-functionarissen heeft omgekocht. De krant zei miljoenen belastende bewijsstukken in handen te hebben. Onder de naam The Fifa Files (betaalmuur) is een hele reeks onthullende artikelen gepubliceerd.

De verborgen campagne van Qatar zou zijn geleid door Mohamed bin Hammam, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Hij zou in totaal vijf miljoen dollar hebben uitbetaald aan verschillende voetbalbestuurders. Bin Hammam ontkent alle aantijgingen.

Qatar maakte ook een trailer voor het WK:

FIFA besloot naar aanleiding van de Sunday Times-publicaties om een uitgebreid onderzoek in te stellen naar mogelijke misstanden bij de toewijzing van de WK’s. Hoewel vooral Qatar onder vuur ligt, kijkt het onderzoek ook naar de toewijzing van het WK aan Rusland. Het onderzoek wordt geleid door de Amerikaanse jurist Michael Garcia.