Waarom de winst van Binckbank zo onder druk staat

Foto Hollandse Hoogte

UPDATE

Binckbank heeft zijn winst het afgelopen kwartaal met 33 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de online bank vandaag heeft gepubliceerd. De nettowinst, voor afschrijvingen aangepast, komt uit op 8,5 miljoen euro: ruim 4 miljoen minder dan dezelde periode een jaar terug en 1 miljoen minder dan door analisten was voorspeld.

Volgens topman Koen Beentjes heeft de financiële markt het afgelopen kwartaal “een adempauze genomen” waardoor er minder werd gehandeld. Met name in Nederland: daar daalde het aantal transacties met 28 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Over de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van 70 miljoen euro naar 78,3 miljoen daalde, maar daalde de nettowinst in totaal met 8 procent ten opzichte van vorig jaar: van 21,9 miljoen euro naar 20,2 miljoen. Naast stijgende kosten, heeft BinckBank in toenemende mate last van concurrenten.

---

Beleggersbank Binck was ooit zelf een prijsvechter. Maar de prijzen van Binck zijn volgens nieuwe concurrenten zoals DeGiro veel hoger dan noodzakelijk. Vandaag presenteert Binck halfjaarcijfers. Vijf vragen over de strijd tussen Binck en DeGiro.

1. Wat voor bedrijf is Binck?

De voormalig enfant terrible van de Nederlandse markt voor goedkoop beleggen. De online bank staat genoteerd op de Euronext in Amsterdam (waarde: 657 miljoen euro). In 2000 schudde het de beleggerswereld op, omdat er beleggen er maar een fractie kostte van wat banken zoals ABN AMRO en ING rekenden.

Maar concurrenten met namen als Lynx, TradersOnly,Today’s en DeGiro doen nu hetzelfde bij Binck. Saillant detail: die laatste is opgericht door vijf oud-medewerkers van Binck. En die openden in september vol de aanval op hun voormalige werkgever.

2. Wat is dat DeGiro?

Meer een it- dan een financieel bedrijf, in de woorden van mede-oprichter Gijs Nagel. “Van de 70 man die er werken zijn er 30 it’ers,’ zegt hij.

Vijf oud-Binckers begonnen in 2008 met het verkopen van handige software voor professionele beleggers. Met één applicatie konden die op alle beurzen handelen. “We hadden bij onze oprichting nooit de bedoeling om de grote concurrent van BinckBank te worden,” zegt Nagel. Nu praat het bedrijf wel anders:

3. Is DeGiro zo goedkoop als ze zeggen?

80 procent goedkoper dan concurrenten. Dat zou DeGiro zijn, beloofde de broker toen deze in september begon met beleggen voor particulieren. De transactietarieven waarmee de broker adverteert zijn inderdaad stukken lager dan bij de concurrent. Maar DeGiro werkt als vliegtuigmaatschappij Ryanair: het stunt met lage basistarieven, maar alle extra’s, zoals stemmen op een aandeel, zijn duur.

Financieel analist Tom Muller van Theodoor Gilissen ziet DeGiro als de Lidl van de beleggingsplatformen. Binck is de Albert Heijn. Tom Muller:

“Bij Binck heb je alles: aandelen, funds, spaarrekeningen. Het enige wat DeGiro biedt, is de mogelijkheid om orders te plaatsen tegen een lager tarief. Ze bieden veel minder service, geven geen advies.”

4. Is beleggen bij zo’n prijsvechter als DeGiro veilig?

Binck heeft een bankvergunning. Tot 100.000 euro kunnen rekeninghouders aanspraak maken op het depositogarantiestelsel, mocht de bank failliet gaat. Bij DeGiro is dat niet het geval. Volgens Gijs Nagel is dat juist een voordeel:

“Alle assets, aandelen, opties en cash zijn van de klant. Ze zijn juridisch afgescheiden van DeGiro. Dus als wij failliet gaan, blijft het bezit van de klant.”

Ook financieel analist Tom Muller is “totaal niet bang” dat beleggen bij DeGiro minder veilig is.

5. Moet Binck bang zijn voor DeGiro?

Als het aan mede-oprichter Gijs Nagel van DeGiro ligt wel. Naar precieze cijfers is het gissen, want de broker geeft geen jaarverslagen vrij. Volgens Nagel groeit het bedrijf vier keer zo hard als Binck kort na oprichting deed:

“De toestroom is enorm. Aan het eind van het jaar verwachten we een kwart van de hele retailomzet te hebben. En eind volgend jaar verwachten we meer transacties dan Binck of retailbanken te verwerken.”

De prijzenoorlog die DeGiro aankondigt kan ook “best een lokaal strijdje zijn”, zegt analist Muller: “Elke nieuwe speler is een gevaar. Maar Binck heeft een goede positie in Nederland. En ook daar dalen de prijzen. Binck moet vooral zorgen dat de tarieven acceptabel blijven.”

Binck wilde voor maandag niet reageren.

    • Anna Vossers