Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM opent onderzoek naar neerstorten MH17

Bloemen liggen op de rampplek.
Bloemen liggen op de rampplek. AFP / Alexander Khudoteply

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar het neerstorten van vlucht MH17. De verdenkingen zijn moord, oorlogsmisdaden en het opzettelijk laten neerstorten van een vliegtuig.

Sinds zaterdag is officier van justitie Thijs Berger van de afdeling internationale misdrijven van het OM in Kiev voor gesprekken met de autoriteiten. In Nederland is sinds 2003 de Wet Internationale Misdrijven van kracht die het OM in staat stelt iedereen, ook buiten Nederland, te vervolgen die zich schuldig maakt aan een oorlogsmisdrijf tegen een Nederlander. Als het toestel van Malaysia Airlines inderdaad blijkt te zijn neergeschoten kan dit volgens hoogleraar internationaal recht William Schabas zeker worden aangemerkt als een oorlogsmisdaad.

„Er is sprake van een misdrijf gepleegd tijdens een gewapend conflict gericht tegen burgers die geen partij zijn”.

Een optie is ook dat Oekraïne het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vraagt om vervolging van verdachten. Oekraïne is geen partij bij het ICC maar heeft het strafhof in april gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd tijdens het bewind van president Viktor Janoekovitsj. Het land wil een onderzoek over de periode 21 november 2013 tot 22 februari. Volgens advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops kan Nederland er bij Oekraïne op aandringen het ICC uitbreiding te vragen van het onderzoek tot en met 17 juli, de dag van het neerstorten van MH17.