Zeven Israëlische militairen gedood - Obama: zorgen over burgerdoden

Bij gevechten in de Gazastrook zijn vandaag zeven Israëlische militairen omgekomen. In totaal zijn er nu 25 Israëlische militairen omgekomen in de twee weken sinds de nieuwe escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas.

President Obama vandaag tijdens zijn persconferentie. Foto EPA/ Chris Kleponis

Bij gevechten in de Gazastrook zijn vandaag zeven Israëlische militairen omgekomen, meldt persbureau AP. In totaal zijn er nu 25 Israëlische militairen omgekomen in de twee weken sinds de nieuwe escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas.

In totaal zijn er 530 Palestijnen gedood bij het conflict. Tienduizenden mensen zijn ontheemd.

Obama: zorgen over burgerslachtoffers

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag tijdens een persconferentie nogmaals benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen raketten van Hamas, maar dat hij “serieuze zorgen” heeft over het steeds grotere aantal burgerslachtoffers, schrijft persbureau Reuters.

“We hebben serieuze zorgen over het stijgende aantal Palestijnse burgerdoden en Israëlische levens, dat is waarom we ons nu moeten richten en met ons de internationale gemeenschap op een staakt-het-vuren dat een einde maakt aan de gevechten en de dood van onschuldige burgers kan stoppen.”

Obama vraagt zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, om over een bestand te onderhandelen in Egypte. Israël heeft volgens Obama Hamas al significante schade berokkend, maar hij wil niet meer zien dat er meer onschuldige burgers omkomen.

‘Egypte wil voorstel bestand aan Hamas aanpassen’

Egypte zou volgens een drietal functionarissen, die spraken met Reuters, bereid zijn het voorstel voor een staakt-het-vuren aan te passen om te voldoen aan eisen van Hamas. Hamas had het voorstel eerder verworpen. De belangrijkste leider van Hamas in de Gazastrook heeft vandaag gezegd dat het doel van de huidige strijd met Israël het einde van de blokkade van het gebied is, schrijft AP. Dat lijkt er volgens het persbureau op dat Hamas een voorstel voor een bestand zal blijven verwerpen.

    • Frank Huiskamp