next tipt Ik vondThe Fault in Our Stars mooi. Welk boek zal ik nu lezen?

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Dus wie van chicklit houdt, zullen we geen boek over een drugsverslaafde voetballer aanraden. Deze week drie tips voor iedereen die genoot van de film en het boek The Fault in Our Stars (Een weeffout in onze sterren), van de Amerikaanse schrijver John Green. Wat moet je daarna lezen?

Met een variatie op een bekend gezegde: Once you go Green, you’ll never go back. Gelukkig schreef John Green voor Een weeffout in onze sterren al vier andere romans, waarvan Paper Towns misschien wel de beste is. Het volgt de vaste (en smakelijke) Greenreceptuur: een nerdy jongen is onder de indruk van een fantastisch meisje. Ze ondernemen een roadtrip, en het barst van de slimme zijpaadjes en rake observaties en bespiegelingen over het leven.

Is er nog ruimte voor romans over jongeren met kanker na John Green? Jesse Andrews bewijst van wel: door het verhaal te vertellen van de vriend van ‘de stervende Rachel’. Een grillig, maar goudeerlijk boek – en een aanrader, al waarschuwt Greg (17) dat er in Ik + Earl + de stervende Rachel ‘nul komma nul wijze levenslessen voorkomen, en ook geen minder bekende feiten over de liefde, of lekker tranen trekkende momenten’. Maar je voelt wat ziekte met een omgeving doet.

Ruim 600 bladzijden doet Paul Murray over het verhaal over Skippy, die in de eerste zin van het boek overlijdt. In de internationale prijswinnaar Skippy tussen de sterren gaat het over zijn leven en het leven na zijn dood – beschreven vanuit zo’n twintig perspectieven. Zo wordt het leven op Skippy’s Ierse kostschool beschreven, en maak je met iedereen mee hoe het is om jong te zijn en hoe hilarisch, chaotisch en meedogenloos het leven is.