Neem lekker vrij als je dat wilt - dat mag, als Netflix je baas is

Ben je meestal bijtijds op kantoor, heb je alles altijd volgens de planning af en zijn collega’s prima tevreden met je? Kortom: doe je gewoon netjes je werk? Dan is de kans groot dat je binnenkort op zoek mag naar een andere baan. Althans, als je voor videostreamingdienst Netflix werkt.

Het succesvolle Amerikaanse bedrijf hanteert namelijk “Adequate performance gets a generous severance package” als motto. Vrij vertaald: een behoorlijke prestatie staat gelijk aan een mooie ontslagvergoeding.

Want wie geen zin heeft om te excelleren, hoort niet bij Netflix thuis, vinden ze zelf. Daar staat tegenover dat je vrij bent om te bepalen wanneer je werkt, hoelang je werkt en zelfs hoeveel vakantie je neemt.

Gisteren presenteerde Netflix mooie cijfers over het afgelopen half jaar: een omzet van 1,34 miljard dollar (990 miljoen euro) en een winst van 71 miljoen dollar - een jaar eerder was dat nog 29 miljoen. Ook kondigde het bedrijf - dat ruim 48 miljoen betalende abonnees heeft - aan in september van start te gaan in zes nieuwe Europese landen, waaronder Duitsland en België.

In een 126 pagina’s tellende Powerpoint presentatie uit 2009 - die eigenlijk alleen bedoeld was voor intern gebruik - zetten bestuursvoorzitter Reed Hastings en een aantal collega’s de visie achter de onorthodoxe bedrijfscultuur uiteen. Sheryl Sandberg, financieel directeur van Facebook, heeft het al ‘het belangrijkste document uit Silicon Valley ooit’ genoemd.

Dus, hoe ziet een baan bij Netflix eruit? Vier opvallende arbeidsvoorwaarden:

Vakantie? Zeg het maar

Twee weken? Geen probleem. Drie weken? Ook goed. Bij de meeste werkgevers is het elk jaar puzzelen met de beperkte hoeveelheid vakantiedagen die je hebt. Niet bij Netflix, daar mag je namelijk zelf bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang je weggaat.

“An employee pointed out that we don’t track hours worked per day or per week. So why are we tracking days of vacation per year? We realized we should focus on what people get done, not on how many days [they] worked. Just as we don’t have a 9 AM - 5 PM workday policy, we don’t need a vacation policy.”

Hard werken? Irrelevant

Hetzelfde idee gaat op voor de hoeveelheid uren die je werkt. Ben je altijd als eerste op kantoor en als laatste weg, maar zijn de resultaten die je levert middelmatig? Dan is Netflix je liever kwijt dan rijk.

Ben je er soms een hele dag niet, maar zorg je wel dat alles boven verwachting goed wordt gedaan? Dan krijg je meer vrijheid en bovendien meer geld. Van dat laatste is Netflix sterk overtuigd: werknemers hebben veel liever dollars dan aandelen.

Geen briljante eikels

Ben je een genie en enorm goed in wat je doet, maar kun je niet met andere mensen over weg? Zoek dan iets anders. Netflix stelt dat het te veel energie kost om je te laten functioneren in een team.

“Brilliant jerks. Some companies tolerate them. For us the cost to effective teamwork is too high. Diverse styles are fine as long as a person embodies the 9 values.”

Dat brengt ons bij het volgende punt. Of liever gezegd, de volgende negen.

Alle negen goed

Besluitvaardig, communicatief sterk, doortastend, nieuwsgierig, innovatief, dapper, gedreven, eerlijk en onbaatzuchtig. Je moet het allemaal zijn om bij Netflix te kunnen werken.

Dat klinkt bekend - welk bedrijf wil het niet? Het verschil is dat Netflix alleen mensen aanneemt en promotie geeft die ze ook alle negen laten zien. Zeggen ze zelf.

    • Harrison van der Vliet