Nederlandse onderzoekers bij trein in Torez, gevechten in oosten Oekraïne

De gekoelde treinen, bestemming onbekend, met daarin lichamen van slachtoffers. Foto EPA / Robret Ghement

Een team Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing dat vanochtend aankwam in Donetsk, is inmiddels gearriveerd op het station van Torez. Dat heeft premier Rutte zojuist gezegd. In Torez, op vijftien kilometer van het rampgebied, worden in gekoelde treinwagons de lichamen van veel slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 bewaard.

Premier Rutte praat momenteel de Tweede Kamer bij over de laatste ontwikkelingen rond het internationale onderzoek naar de vliegramp. Hij benadrukte opnieuw dat de eerste prioriteit voor hem is de lichamen van de Nederlandse slachtoffers zo snel mogelijk terug te krijgen in Nederland. “Wij willen onze mensen terug”.

“Afgelopen donderdag gaat de geschiedenis in als een inktzwarte dag. Deze afgrijselijke gebeurtenis heeft ons land diep getroffen. We zijn geschokt, verbijsterd en woedend. Er leven nog zoveel vragen. De crisiscoördinatie binnen het kabinet is volledig geactiveerd. Onze hoofdprioriteit: de repatriëring van de slachtoffers.”

Grote rol OVSE

De Nederlandse onderzoekers worden begeleid door waarnemers en reizen volgens Rutte “embedded zou je kunnen zeggen” met een team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Samen met het OVSE-team in Torez wordt nu geprobeerd de treinen met de lichamen zo snel mogelijk weg te krijgen, “bij voorkeur naar Charkov, maar in ieder geval naar een plek waar de Oekraïense regering de macht heeft”.

Het is verschrikkelijk dat dit zo lang duurt en we doen er alles aan om dit zo snel mogelijk plaats te laten vinden. De OVSE onderhandelt met de separatisten over de plek waar de lichamen naartoe worden gebracht.

Volgens de gegevens van de premier waren er gisteren in totaal 196 lichamen gevonden: “Onbevestigde berichten melden dat dat vanochtend is opgelopen tot 251 lichamen, en sindsdien is er ook weer werk verricht.” Dat laatste cijfer komt overeen met de bekendmaking van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek, vanochtend:

Twitter avatar uacrisis uacrisis Now @Yatsenyuk_AP at @uacrisis on #MH17: 277 bodies already found, 251 loaded to refrigerator cars

Jatsenjoek zei verder dat Nederland wat Oekraïne betreft de leiding moet krijgen van het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Het onderzoek wordt volgens de premier wel afgestemd met Oekraïense instanties en de gehele internationale gemeenschap.

Gevechten in Donetsk

Ondertussen zijn de gevechten in Donetsk hervat. In die stad, waar rebellen de macht hebben, werden vanochtend luide explosies gehoord. De hernieuwde gevechten zouden onder meer plaatsvinden in de buurt van het treinstation.

Update 13.49: Meerdere burgers zouden zijn omgekomen. Het Oekraïense leger zegt dat er geen reguliere troepen actief zijn in het centrum van de stad. Kleine, geïmproviseerde pro-Oekraïense strijdgroepen zouden de wapens hebben opgenomen tegen de pro-Russische rebellen. De veiligheidsraad van Oekraïne ontkende eveneens verantwoordelijkheid voor de explosies van vanochtend. Het leger mag onder geen beding luchtaanvallen uitvoeren of artillerie inzetten in de stad.

Een weg richting het station is volgens persbureau Reuters afgezet. Getuigen zagen twee tanks van separatisten richting het station rijden.

    • Laura Klompenhouwer