Nederlandse bedrijven steken geld in Chinese golven

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Nederlandse bedrijven steken geld in Chinese golven

Acht Nederlandse bedrijven steken geld in studies om te kijken of het mogelijk is de golfslag voor de Chinese kust te gebruiken om energie op te wekken. Het Nederlandse consortium wordt geleid door ingenieursbedrijven Strukton en Arcadis. Dat schrijft de South China Morning Post.

De Nederlanders geven eerst tientallen miljoenen Amerikaanse dollars uit aan onderzoekskosten, schrijft de Hongkongse krant. Mocht alles haalbaar zijn, dan wordt de waarde van het project geschat op 15 miljard dollar. De krant citeert Arcadis-directeur Rob Steijn die zegt dat het project alleen rendabel is als op het enorme schaal wordt toegepast. Er zou een dam van circa honderd kilometer gebouwd worden met daarop turbines die energie opwekken.

De Nederlandse bedrijven zullen dit jaar het eerste verkennende onderzoek (looptijd drie jaar, kosten vier miljoen dollar) afronden. Het consortium bekijkt de mogelijkheid van een project dat zich uitstrekt van de provincie Guangdong tot Fujian. Volgens de South China Morning Post blijkt uit de kostenramingen dat energie opwekken uit golven duurder is dan het bouwen van een nieuwe kerncentrale, waardoor de Chinese overheid met subsidies moet strooien om het project financieel aantrekkelijk te maken.

Temasek heeft de smaak van Europa te pakken

Het Singaporese staatsfonds Temasek, een van de ‘hoeksteenbeleggers’ van Nationale Nederlanden, wil duidelijk meer geld in Europa beleggen. De tijden dat het continent synoniem was voor een economische, monetaire en bancaire crisis zijn blijkbaar echt voorbij. Uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van Temasek blijkt dat 40 procent van de nieuwe investeringen van het afgelopen jaar (15 miljard euro) richting westerse markten (Europa en de VS) ging. Dat schrijft het Japanse Nikkei Asian Review.

Het aandeel van de beleggingen van Temasek in Europa is in een jaar tijd gestegen van 12 tot 14 procent van de totale portefeuille. Naast de investering in Nationale Nederlanden (525 miljoen euro), belegde het Singaporese staatsfonds in Markit (financiële informatieverlener), BG Group (gas) en Lloyds Banking Group (financiële dienstverlening).

Lotte: de onbekende multinational met een meisjesnaam

In Nederland is Lotte een meisjesnaam, in Azië is de Zuid-Koreaanse supermarktketen niet weg te denken uit het straatbeeld van China tot Indonesië. Toch geniet de keten nauwelijks de faam van Samsung of Hyundai (auto’s, schepen), constateert de Financial Times in een interessant stuk. Hoe komt dat toch, vraagt de krant zich af.

Waar Hyundai en Samsung de wereld veroveren en geld verdienen, zijn de internationale activiteiten van Lotte niet winstgevend. Sterker, het bedrijf verloor buiten Zuid-Korean 55 miljard won (39 miljoen euro) in het eerste kwartaal. Lotte slaagt er in China niet in te profiteren van schaalgrootte, schrijft de krant.

Lotte zelf doet de kritiek af als onzin. Slechte financiële resultaten horen bij het moeizame proces om in andere landen voet aan de grond te krijgen. Het bedrijf gelooft dat het over een paar jaar zeker winstgevend zal zijn. Het bedrijf wijst naar Lotte World Shenyang, een winkelparadijs in de gelijknamige Chinese stad compleet met bioscopen, een pretpark en natuurlijk heel veel Lotte-winkels. De complex opent in 2017 de deuren. Dan moet de onbekende multinational met een meisjesnaam gaan cashen buiten thuisbasis Zuid-Korea.

    • Melle Garschagen