Miljoenen Amerikanen hebben (weer) een rommel-lening

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Miljoenen Amerikanen hebben een lening voor een auto die ze niet kunnen betalen, schrijft The New York Times.

De krant spreekt al over een nieuwe subprime-bubble. De rommelleningen worden namelijk gebundeld, opgeknipt en verkocht aan verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en investeerders. Net zoals dat in het het vorige decennium gebeurde met rommelhypotheken. Dat leidde tot de kredietcrisis.

De omvang van het aantal slechte autoleningen is wel veel kleiner dan de omvang van het aantal Amerikaanse rommelhypotheken.

The New York Times schrijft dat het aantal rommelleningen onder autobezitters de afgelopen jaren hard  is toegenomen: volgens de krant gaat het maar liefst om 27 procent van het totaal aantal autoleningen en een totaalbedrag van zo’n 145 miljard dollar (107 miljard euro).

Op dit moment zijn de leningen door de vaak torenhoge rentepercentages erg winstgevend. Ook grote investeringsfondsen en banken daarom steeds meer geld uit aan arme Amerikanen die toch in een grote wagen willen rijden.

In de krant staan een aantal voorbeelden van zeer agressieve en frauderende autodealers. Zo kreeg een man die al dertig jaar werkloos is, via een autodealer toch een lening van de Wells Fargo-bank omdat de dealer de laatste baan van de man op de aanvraagformulieren had gezet - en de man die formulieren had ondertekend.

Airbnb op het water

De websites hebben namen als Cruzin en Boatbound. En ze proberen uit te groeien tot het Airbnb op het water, schrijft CNN Money.

Via de websites kan de eigenaar van een luxe-jacht of kano zijn boot tijdelijk verhuren, op dezelfde manier als dat kan bij appartementenverhuursite Airbnb en autoverhuursite Snapcar.

Boatbound timmert stevig aan de weg. De website is nu in zes grote steden (San Francisco, Washington, New York, Chicago, Boston en Seattle) actief en wist bij een financieringsronde 2,5 miljoen dollar op te halen.

Netflix maakt kwartaalcijfers bekend

Netflix groeide de afgelopen jaren stormachtig. En sinds begin 2013 steeg de beurskoers van de online-tv-aanbieder met maar liefst 400 procent.

Vandaag maakt Netflix zijn kwartaalcijfers bekend. The Wall Street Journal schrijft dat het bedrijf misschien wel opnieuw analisten zal weten te verrassen met positieve groeicijfers.

Toch denkt de krant dat de beurskoers van het bedrijf momenteel te hoog is.

De Wall Street Journal verwacht dat Netflix de komende jaren meer geld zal moeten uitgeven aan unieke series als House of Cards om de concurrentie (onder meer Amazon) van het lijf te houden. En misschien moet er wel betaald gaan worden voor de interverbindingen waar het nu gebruik van maakt: tijdens piekuren gebruikt Netflix maar liefst 30 procent van de kabelcapaciteit in de VS.

    • Dolf de Groot