Maleisië krijgt zwarte dozen MH17 overhandigd

De Maleisische premier Najib Razak. Foto EPA/ Jason Lee

Maleisische functionarissen krijgen later vanavond (20.00 uur Nederlandse tijd) de zwarte dozen van vlucht MH17 overhandigd, zei de Maleisische premier Najib Razak op een persconferentie. De lichamen van de omgekomen passagiers zullen uiteindelijk naar Amsterdam gevlogen worden. De trein met lichamen is nu onderweg vanaf Torez, vermoedelijk naar Charkov.

De zwarte dozen zouden nu nog in handen zijn van de separatisten in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Razak zou ook met rebellenleider Aleksandr Borodaj, de zelfverklaarde premier van de Volksrepubliek, overeen zijn gekomen dat er “veilige toegang” tot de rampplek zal zijn. Een functionaris van de Volksrepubliek Donetsk, Sergej Kavtaradze, heeft bevestigd dat de separatisten de zwarte dozen gaan overhandigen, schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak 1: the remains of 282 ppl in Torez will be moved by train to Kharkiv where they will be handed over to representatives from the Netherlands.
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak 2: At approx 9pm tonight Ukraine time, the 2 black boxes will be handed over to a M’sian team in Donetsk who will take custody of them.
Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak 3: independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident. 

Lees de hele verklaring van Razak hier.

Voorzichtig schot in zaak, maar genoeg vragen

Daarmee lijkt er voorzichtig schot te komen in de situatie. Waar Nederland via premier Rutte steeds op gehamerd heeft is het terugbrengen van de lichamen naar Nederland. Bij de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn in totaal 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 193 Nederlanders.

De berging van de lichamen op de rampplek in het oosten van Oekraïne duurde heel lang. Daarna was lang onduidelijk wat ermee gebeurd was. Ze bleken in gekoelde treinwagons op het station van Torez te liggen, zo’n vijftien kilometer van de rampplek. Vanavond, ruim een dag later, is de trein vertrokken. Aangenomen wordt dat de bestemming Charkov is, maar bevestigd is dat niet.

Wel blijft er natuurlijk nog genoeg waar geen schot in zit. Zo zouden de zwarte dozen nu wel overhandigd worden aan Maleisische functionarissen. Ze zijn in het bezit van separatisten geweest. Zij worden ervan beschuldigd het toestel van Malaysia Airlines te hebben neergeschoten, dus de vraag is wat er in de tussentijd met de zwarte dozen is gebeurd. Intussen blijven de verschillende kanten in het conflict elkaar beschuldigen en blijven ze beschuldigingen ontkennen.

Volg al het nieuws over de vliegramp in ons liveblog.

    • Frank Huiskamp