Opinie

    • John Kroon

Lance Armstrong

De Tour de France krijgt voor het vijfde achtereenvolgende jaar een winnaar die de Ronde niet eerder had gewonnen. Zoveel is zeker. Waarschijnlijk luidt de naam van deze, voorlopig eenmalige Tourwinnaar Vincenzo Nibali. En vrijwel staat vast dat Lance Armstrong de enige wielrenner ter wereld blijft die zeven keer de gele trui naar Parijs bracht, zeven keer werd gehuldigd, zeven keer in de houding stond voor het Amerikaanse volkslied en toch als nulvoudig Tourwinnaar te boek staat.

In de verkeerde periode doping gebruikt en dat ook nog toegegeven.

Toch krijgt Armstrong als het aan 12 van de 25 nog levende Tourwinnaars ligt, zijn zeges terug. De Telegraaf vroeg het hun en dat leverde een mooie pagina op. Zeven ex-winnaars keerden zich tegen de rehabilitatie, vier gaven geen mening en twee anderen, de 87-jarige Roger Walkowiak en Ferdi Kubler, die donderdag 95 wordt, verkeren in omstandigheden die het twijfelachtig maken of zij weten wie Lance Armstrong is.

Opvallend is dat het vooral de oudere garde is die de hand over het hart wil strijken – geen types die de eerste steen werpen. Armstrong „en niemand anders heeft al die grote rondes gewonnen”, zegt Federico Bahamontes. „We moeten geen boter op ons hoofd hebben”, vindt Jan Janssen. „Om de geschiedenis te herschrijven,” stelt Joop Zoetemelk, „heeft totaal geen zin.” Michael Indurain, Jan Ullrich en Felice Gimondi behoren tot degenen die zich ook bij Bahamontes aansluiten, Alberto Contador en Eddy Merckx doen er het zwijgen toe; Bjarne Riis en Carlos Sastre zeggen geen mening te hebben. Van de nog actieve Tourwinnaars vindt alleen Andy Schleck dat Armstrong zijn gele truien moet terugkrijgen. „Zeven Tours zonder winnaars is niks.”

En dat is nu precies wel wat de Tourdirectie de geschiedschrijvers wil doen geloven: er waren geen winnaars. In de officiële uitslagen stond achter de palmares die Armstrong ooit had behaald lange tijd niets, alsof hij in lucht was opgegaan. Het deed denken aan partijfunctionarissen die op oude foto’s zijn weg geretoucheerd. Uitgegumd omdat ze in ongenade waren gevallen bij de dictator van dienst.

Tegenwoordig geeft de Tourleiding blijk van iets meer begrip voor toekomstige historici die over honderd jaar de uitslagen bestuderen. Nummer één heeft nu wel bestaan, maar Lance Armstrong moet voortaan leven met letterlijk een streep door zijn naam, een doorhaling. Dat is al een concessie, want Tourdirecteur Christian Prudhomme liet geïrriteerd weten er niet over te peinzen Armstrong zijn plekken op de erelijsten terug te geven. „Hij bestaat niet meer voor ons.”

Het is duidelijk: voor vergiffenis zal Armstrong elders op het heelal moeten aankloppen.

    • John Kroon