Kwart minder winst en lagere omzet bij Philips

Philips waarschuwde eerder al voor winstverlies bij de medische tak. De omzet daalde er met 10 procent.

Philips heeft het afgelopen kwartaal tegenvallende resultaten gehaald. De nettowinst daalde met een kwart tot 243 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 6 procent naar 5,63 miljard euro. Dat heeft het elektronicabedrijf vandaag voorbeurs bekendgemaakt.

Philips heeft last van „tegenwind” en „zachte markten” waar de vraag nog nauwelijks groeit, zei bestuursvoorzitter Frans van Houten vanochtend tegen beursanalisten. De resultaten werden verder gedrukt door de sterke euro, die nadelig is voor omzet in vreemde valuta. Een andere tegenvaller is de tijdelijke sluiting van een fabriek voor medische scanapparatuur in Cleveland, Ohio op last van de gezondheidsinspectie.

De omzet in de medische divisie, de grootste tak van Philips, kromp het afgelopen jaar 10 procent naar 2,1 miljard euro. Philips gaf eind vorige maand al een winstwaarschuwing voor deze tak. Van Houten stuurde de directeur van de medische tak, de Amerikaanse Deborah DiSanzo, weg en heeft haar taken overgenomen. DiSanzo trad in 2012 aan, maar de omzet begon vorig jaar te dalen.

Van Houten ging vanochtend niet direct in op haar vertrek. „Gezien de grote omvang verdient de divisie het om direct aan mij te rapporteren. Door één managementlaag weg te halen, verwacht ik dat we flexibeler en besluitvaardiger kunnen werken.”

De omzet in de lichtdivisie daalde met 5 procent naar 1,9 miljard euro. De verkoop van led-verlichting bleef groeien en omvat nu 36 procent van de lichtdivisie, een jaar geleden nog een kwart. De omzet in ‘gewone’ verlichting daarentegen daalde met 13 procent. Eind vorige maand kondigde Philips aan dat het Lumileds, de Amerikaanse dochter die ledchips fabriceert, wil verkopen. De divisie wordt een aparte onderneming en daarvoor samengevoegd met de tak die onderdelen voor autoverlichting fabriceert.

De omzet in de tak consument en lifestyle daalde in het afgelopen kwartaal met 1 procent naar 1 miljard euro. Philips heeft de divisie eerder afgeslankt en richt zich vooral op persoonlijke verzorging en welzijn.

Het kasgeld van Philips is geslonken, terwijl de nettoschuld is gestegen. In een jaar tijd daalde het kasgeld van het concern van 2,3 naar 1,4 miljard euro door onder meer investeringen en uitbetaling van dividend. De schuld steeg in diezelfde periode van 2,1 miljard naar 2,3 miljard euro.

Geografisch gezien bleef de omzet in West-Europa vrijwel gelijk op 1,3 miljard euro. Maar de verkoop in Noord-Amerika daalde met 10 procent naar 1,6 miljard euro. De groei was sterk in Midden- en Oost-Europa, Turkije, het Midden-Oosten, India en Afrika, volgens Philips.

Het aandeel Philips in de AEX stond vanochtend licht in de min op een koers van ruim 23 euro. Van Houten verwacht betere resultaten voor de tweede helft van dit jaar.