Internationaal forensisch team onderweg naar rampgebied

Oekraïense mijnwerkers doorzoeken het rampgebied. Reuters / Maxim Zmeyev

Ruim drie dagen nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte in het oosten van Oekraïne kan het internationale team dat de slachtoffers gaat identificeren vanochtend naar het rampgebied reizen. Veel lichamen van slachtoffers zijn al verplaatst en in een gekoelde trein gelegd. Tot nu toe beperkten pro-Russische separatisten de toegang tot de rampplek.

De Russische president Vladimir Poetin zegde gisteravond volgens premier Mark Rutte in een telefoongesprek toe volledige medewerking te geven aan het vrijgeven van de treinen met een groot aantal lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De stoffelijke overschotten van ongeveer tweehonderd slachtoffers werden gisteren in treinen met koelinstallaties geladen in de plaats Torez, zo’n vijftien kilometer van de rampplek.

Het identificatieteam wordt geleid door de Nederlander Gert Wibbelink. Hij reist met andere leden van zijn team, onder wie acht mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing, vanochtend vroeg naar het rampgebied, zei Rutte gisteravond op een persconferentie in Den Haag.

Poetin belooft zich sterk te maken voor onbelemmerd werk

De Nederlanders zijn al een tijdje in de buurt, maar konden vanwege de belemmeringen tot nu toe niets doen. Poetin beloofde premier Rutte gisteravond, net als zaterdag, zich sterk te maken voor ‘onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot de plek van de ramp’. Gisteren bleven separatisten mensen wegsturen. Deskundigen van de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO konden het rampterrein nog niet betreden omdat hun veiligheid niet kon worden gewaarborgd.

Alle inspanningen zijn erop gericht de stoffelijke overschotten zo snel mogelijk naar door Oekraïne gecontroleerd gebied te krijgen, zei Rutte. De premier belde daarom gisteravond opnieuw met Poetin om hier druk op te zetten.

De opgetreden vertraging is niet acceptabel, zei Rutte. Gisteravond is vanuit Eindhoven een militair vliegtuig naar Charkov vertrokken met spullen voor het inrichten van het coördinatiecentrum bij het vliegveld. Die stad staat onder controle van Oekraïne.

VS: separatisten zijn verantwoordelijk

Bij de crash in het oosten van Oekraïne kwamen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Vermoedelijk hebben pro-Russische militanten het toestel uit de lucht geschoten. Onder meer de Verenigde Staten zeggen daar serieuze aanwijzingen voor te hebben.

Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans staan sindsdien in nauw contact met de vele partijen die zijn betrokken bij de repatriëring van de overledenen. (Novum)