Gevechten breken uit in Donetsk ondanks oproepen tot bestand

Het oosten van Oekraïne

In de Oekraïense stad Donetsk zijn vanochtend hevige gevechten uitgebroken in de buurt van het spoorwegstation.

Veel burgers ontvluchtten het gebied. De rebellen voerden intussen met busjes versterkingen aan. Grote rookwolken stegen op boven de gevechtszone. Een gebouw van negen verdiepingen zou zijn geraakt.

Volgens de pro-Russische separatisten, die de stad sinds april in handen hebben, gaat het om een poging van het Oekraïense regeringsleger om de stad te heroveren. Het leger zet onder meer tanks in. Een legerwoordvoerder wilde niet ingaan op de aard van de operaties. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft herhaaldelijk gezegd dat hij Donetsk wil heroveren op de de opstandelingen.

De gevechten laaiden op juist op het moment dat drie leden van een Nederlands team in de stad arriveerden, die de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hopen te identificeren. Donetsk ligt zo’n zestig kilometer van de plaats van de ramp.

Ook elders in het oosten van Oekraïne waren dit weekeinde gevechten tussen regering en rebellen. De internationale gemeenschap heeft juist aangedrongen op een staakt-het-vuren om de doden van de ramp te kunnen afvoeren. (Reuters, AP)