Geen feest op de kermis, de topvrouw die weg moest

TILBURG - Bezoekers vermaken zich op de kermis. De Tilburgse kermis is de grootste kermis van de Benelux. Er staan jaarlijks tussen de 230 en 240 attracties uit binnen- en buitenland, in een 4,5 kilometer lang lint door het centrum van Tilburg. ANP SANDER KONING Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Na de tragische ramp met de MH17 worden de financiële problemen van Malaysia Airlines waarschijnlijk nog groter. De nabestaanden wacht een complexe weg naar compensatie.

Zware tijden op de kermis

De Spin, de botsauto’s. En nog zeker 240 andere attracties. Plus pakweg 1,5 miljoen bezoekers. In Brabant is dit weekend het hoogtepunt van het kermisseizoen van start gegaan: de Tilburgse kermis. De plek waar exploitanten gezien willen worden. Ten minste, wilden.

Want ook in Tilburg gaat het minder. Voor kermisexploitanten zijn het moeizame tijden. Hun omzetten dalen, waardoor ze steeds minder bereid zijn de kosten te betalen voor standplaatsen. Die kunnen in Tilburg oplopen tot tienduizenden euro’s.

De oplossing volgens exploitanten? De Belgen volgen. Die verkozen de kermis tot cultureel erfgoed.

Beleggende prijsvechters

Het enfant terrible van de beleggingsmarkt. Er zijn suffere bijnamen voor een bank. Niet lang na de start in 2000 kon Binckbank zich ook nog eens een van de grootste spelers onder de particuliere beleggers noemen. Maar als het aan concurrent de DEGIRO ligt, komt daar snel een einde aan.

Wie bij hen belegt, is namelijk 80 procent goedkoper uit. Ten minste, daarmee adverteert de prijsvechter. BinckBank troefde ooit mologgen als ING en ABN AMRO af met zijn goedkope tarieven. Inmiddels wordt de bank zelf afgetroefd. Door bedrijven met namen als Lynx, TradersOnly. En DEGIRO dus.

Pijnlijk: die laatste werd opgericht door vijf oud-werknemers van Binck.

Ongezonde bedrijfstak

Plots was ze weg. Deborah DiSanzo, bestuurder van de Healthcare-divisie van Philips. Vandaag presenteert het electronicaconcern zijn halfjaarcijfers, vorige week werden beleggers vast gewaarschuwd. De winst voor de Healthcare-tak, dat onder andere ziekenhuisscanners maakt, zal lager uitvallen dan verwacht.

Toch hoefden beleggers zich geen zorgen te maken, verzekerde Philips-topman Frans van Houten hen in een persbericht. De baas zelf gaat de divisie nu leiden. En DiSanzo? Die gaat “elders kansen zoeken”. Gaat het zo slecht met de divisie dan? Nee. Maar de resultaten vallen tegen en in China lonken problemen.

Altijd vakantie, als je maar sociaal bent

Brilliant jerks. Some companies tolerate them. For us the cost to effective teamwork is too high.” Zomaar een van de passages uit het HR-beleid van videostreamingdienst Netflix. Zo staan er wel meer in. Vakantie? Wanneer je maar wilt. Een werkweek van hoeveel uur? Jij mag het zeggen. Als je maar niet middelmatig bent.

Niet echt verwonderlijk dat de 126 pagina’s tellende Powerpoint presentatie uit 2009 viral ging vanaf het moment dat iemand het online plaatste. De onorthodoxe bedrijfscultuur van topman Reed Hastings lijkt in ieder geval te werken. Netflix presenteert vandaag zijn halfjaarcijfers en de verwachtingen zijn goed.

En verder

De ‘bowling capital’ van Nederland? Nee, niet Zuid-Holland. Met ongeveer anderhalf bowlingcentrum (zeg twaalf banen) per honderdduizend inwoners is die eer aan - trommelgeroffel - Drenthe.

Campagens opzetten rond de nieuwste voorstelling van Ivo van Hove? Of die met Halina Reijn? De Stadsschouwburg in Amsterdam zoekt een Hoofd Marketing & Communicatie. Eentje die naar voorstellingen gaan niet als overwerken ziet.

    • Eva Oude Elferink