Autismegenen zijn bij veel mensen te vinden

Autisme is vooral erfelijk door genetische varianten die veel voorkomen. Zweeds onderzoek onder 1,6 miljoen families met minstens twee kinderen laat zien dat de speurtocht naar de erfelijkheid van autisme echt een andere kant op moet. In de eerste studies naar autismegenen was er vooral aandacht voor zeldzame genetische varianten die binnen sommige families voorkomen, en naar nieuwe mutaties die alleen bij patiënten voorkomen. Maar die dragen uiteindelijk maar weinig bij aan de ‘vatbaarheid’ voor autisme. Voor dit onderzoek zijn de gegevens gebruikt van alle Zweedse kinderen die tussen 1982 en 2007 zijn geboren. Bekend is wie daarin een autismediagnose hebben en wie hun neven en nichten, halfbroers en -zussen zijn, wie tweelingen zijn of de ouders een psychiatrische diagnose hebben. De onderzoekers bevestigen gisteren in Nature Genetics dat de mate van erfelijkheid van autisme 52 procent is, lager dan oudere schattingen.

    • NRC