Drenthe is de ‘bowling capital’ van Nederland

Foto iStock

Voor de een is het vermaak op een regenachtige dag, voor de ander topsport - bowlen.

Hoe zit het met de ‘bowlingdichtheid’ van Nederland? Absoluut gezien staan de meeste centra in Zuid-Holland, tevens de provincie met de meeste inwoners. Maar een simpele rekensom laat iets heel anders zien: afgezet tegen inwonertal is niet de provincie Zuid-Holland, maar Drenthe de bowling capital van Nederland.

Met ongeveer anderhalf bowlingcentrum (twaalf banen) per honderdduizend inwoners staat de noordelijke provincie bovenaan. Dit blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Spronsen en Partners. De gebruikte cijfers gaan overigens alleen over bowlingcentra die aangesloten zijn bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF).

Drenthe en Flevoland hebben de hoogste banendichtheid

Alle bij de NBF aangesloten bowlingcentra - hoe groter de bol, hoe hoger het aantal bowlingbanen

Maar is bowlen geen ouderwets vermaak? Kijkend naar de cijfers valt dat wel mee. Landelijk zijn er drie nieuwe bowlingcentra bijgekomen de afgelopen vier jaar, en is het aantal banen gestegen van 1.418 naar 1.452. Al nam het aantal banen in Zeeland wel af.

Het aanbod blijft stabiel, met enkele uitschieters

    • Yordi Dam