Crisismanager die hoofd koel houdt en op begroting let

Financieel topman KPN

De nieuwe KPN-bestuurder kan ervaring als crisismanager goed gebruiken

Voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager wordt de nieuwe financieel topman van KPN. Dat heeft het telecombedrijf vanochtend bekendgemaakt. De Jager volgt vanaf 1 november interim-bestuurder Steven van Schilfgaarde op en gaat 625.000 euro per jaar verdienen. Exclusief bonussen.

KPN was op zoek naar een nieuwe financieel topman na het abrupte vertrek van Eric Hageman vorig jaar september. Hij stapte midden in de overnamestrijd tussen KPN en het Mexicaanse América Móvil wegens privé redenen op. Van Schilfgaarde nam de taken over en KPN ging op zoek naar een opvolger. Met de komst van De Jager heeft KPN nu „een sterke leider”, zo zegt president-commissaris Jos Streppel.

Voor de 45-jarige De Jager betekent de benoeming een nieuwe topfunctie na een periode van relatieve luwte. Na zijn politieke carrière, die twee jaar geleden eindigde, pakte De Jager zijn werkzaamheden bij het door hem opgerichte ICT-bedrijf ISM eCompany weer op. Daarmee verdween hij uit de publieke belangstelling. Vorig jaar nog wees hij het aanbod om voorzitter van brancheorganisatie MKB Nederland te worden af. Onlangs kwam hij weer even in het nieuws, toen hij tot ‘verkenner’ werd benoemd bij de collegevorming in Rotterdam.

Het was een korte politieke terugkeer voor De Jager, die van 2010 tot 2012 namens het CDA minister van Financiën was in het kabinet-Rutte I. Daarvoor was hij drie jaar staatssecretaris van Financiën in het laatste kabinet van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. De Jager is daarmee één van de belangrijkste vormgevers van het Nederlandse politieke beleid gedurende de financiële crisis.

Zijn ervaring als crisismanager zal KPN niet slecht uitkomen. Het bedrijf staat de komende jaren voor belangrijke keuzes. De telecommarkt in Europa wordt beheerst door overnames en fusies, waarbinnen KPN ook een plek moet veroveren. Onlangs kreeg KPN goedkeuring van de Europese Commissie om haar Duitse telecomtak E-Plus te verkopen. Een cruciale stap, zei bestuursvoorzitter Eelco Blok daarover. Het afstoten van E-Plus levert het bedrijf 8,6 miljoen euro op.

Geld dat het bedrijf goed kan gebruiken. Vorig jaar daalde de omzet van KPN met 10 procent, naar ruim 8,5 miljard euro. Het bedrijf leed een verlies van 108 miljoen euro en kondigde aan voor 2016 zo’n 2000 mensen te moeten ontslaan. Dat komt bovenop een eerdere reorganisatie die in 2011 werd ingezet en aan 5.000 mensen hun baan kostte.

Roerige tijden dus, waarin het bedrijf een financieel topman kan gebruiken die zijn hoofd koel houdt en de begroting bewaakt. Een opdracht die De Jager tijdens zijn ministerschap ook meekreeg. Internationaal werd De Jager weleens gebrek aan empathie met de Zuid-Europese landen verweten als hij zich hard maakte voor een streng Europees begrotingsbeleid. Aan de andere kant leverde het hem in Nederland ook lof op. De Jager draaide niet om de zaken heen en probeerde landen te houden aan eerder gemaakte afspraken.

KPN haalt een pragmaticus in huis. Op de vraag hoe De Jager in Europa onderhandelde, zei hij eerder dat een beetje Hollandse botheid geen kwaad kan. Een betoog begon hij vaak met „I am Dutch, so I can be blunt”.

Tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering in september zal De Jager officieel worden benoemd.

    • Tim Wagemakers