Britse supermarktketen Tesco vervangt topman na tegenvallers

Het Britse supermarktbedrijf Tesco vervangt zijn topman Philip Clarke door Unilever-directeur Dave Lewis. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Clarke vertrekt per 1 oktober, hij blijft tot eind januari beschikbaar om zaken aan zijn opvolger over te dragen.

Tegelijk met de aankondiging van het vertrek van Clarke gaf Tesco, na het Amerikaanse Walmart en het Franse Carrefour de grootste supermarktketen ter wereld, een winstwaarschuwing. De omzet en winst zullen in de eerste helft van dit jaar lager uitvallen dan verwacht, vanwege „onverwacht moeilijke marktomstandigheden”. Tesco haalde vorig jaar een omzet van 71 miljard pond (90 miljard euro), de winst bedroeg 3,3 miljard pond (4 miljard euro).

De Britse supermarktketen in het middensegment heeft het zwaar. Tesco verliest marktaandeel, de goedkope ketens als Lidl, Aldi en Sainsbury winnen terrein. In januari kwam het bedrijf met zijn eerste winstwaarschuwing in twintig jaar tijd. Vandaag volgde de tweede.

Lagere prijzen moesten Tesco helpen in de concurrentiestrijd met de budgetsupermarkten, maar misten doel. Het gevolg van die lagere prijzen was dat de omzet in winkels die minstens een jaar open zijn, met 3,7 procent daalde, zo bleek vorige maand bij de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers van Tesco’s gebroken boekjaar.

De vertrekkende topman Clarke werkt al veertig jaar bij Tesco. Als veertienjarige kreeg hij in 1974 een bijbaantje in de supermarkt in Liverpool. Sinds maart 2011 stond hij aan het hoofd van de supermarktketen.

Zijn opvolger Lewis werkt 28 jaar bij Unilever, momenteel als directeur van de divisie Personal Care, met merken als Dove, Axe en Prodent. Tesco haalt Lewis binnen als „turnaround specialist”. Hij moet een einde maken aan de tegenvallende resultaten.